Italská kuchyně
Italská kuchyně je velice pestrá, chutná a je považována za jednu z nejlepších na světě. Liší se podle regionů, kde najdete různé tradiční delikatesy. Označuje se za lehkou, což bývá připisováno teplému podnebí. Díky zemědělství, chovu zvěře a rybolovu je jídelníček opravdu bohatý na čerstvé a kvalitní suroviny. Italové se proslavili svými těstovinami, pizzou, zmrzlinou a víny. Pizza je již běžná v jiných zemích světa i u nás.
Jídlo je prostě důležité!
Italové považují jídlo za důležitou součást svého života, a proto mu věnují více pozornosti a času než my. V České republice je v práci běžná půl hodinová pauza na oběd, během které musíte někam dojít, stihnout se najíst, zaplatit a vrátit se zpět. Italové mají pauzy podstatně delší. A pokud mají volno a opravdu dostatek času, vypadá jejich oběd asi takto:
Nejdříve předkrm neboli Antipasto – ten se skládá např. ze sýrů, oliv, artyčoků a sušené šunky. Poté následuje první chod neboli Primo – to bývá většinou polévka nebo malá porce těstovin či rizota. Hlavní chod neboli Secondo – znamená maso či rybu s přílohou. Samozřejmě nesmí chybět dezert neboli Dolci či Frutta – dezertů je opravdu mnoho variací, ale dost často si dávají pouze ovoce.
Základ italské kuchyně
Polévka
Nejznámější italská polévka je minestrone, která se často dělává v pizzeriích v Čechách. Občas má k opravdové italské chuti hodně daleko.
Maso
Italové jedí často grilované nebo vařené či dušené maso. Nejvíce se připravuje kuřecí a telecí, kdežto u nás vládne vepřové.
Mořské pokrmy
Dopřávají si ryby a polévky z nich. Nejčastěji rybí jídla grilují, smaží a pečou s citronovou šťávou a bylinkami. Mořské plody jsou také běžnou součástí jejich jídelníčku.
Těstoviny
Na těch si Italové nechávají záležet. Dost často je v restauraci dostanete z čerstvě připraveného těsta. Italové mají okolo 400 druhů těstovin. Mezi nejznámější patří špageti, tortelliny a ravioly. Známe také lasagne, gnocchi, tagliatele, fusilli, penne, atd.
Pizza
Ta je dobrá pouze tehdy, pokud je vynikající těsto, výborná rajčatová omáčka a čerstvé kvalitní ingredience.
Salámy a sýry
Nejznámější je italské prosciuto, mortadella, braseola a pancetta. Ze sýrů je to parmezán, ricota, grana padano a mozzarela.
Zákusky a sladké
V Itálii rozhodně musíte ochutnat tiramisu, panna cotu, zabaione a zmrzlinu neboli Gelato.