Hummus: pomazánka z cizrny, kterou prověřily věky

Alena B.

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

Pasta z cizrny, olivového oleje, sezamové pasty, česneku, citronové šťávy a soli je na přípravu velmi jednoduchá. Hummus je pokrm pocházející z oblasti Středního východu a recepty na něj lze nalézt v libanonské, turecké, syrské i egyptské kuchyni. Proč je hummus tak populární? Oblíbený je díky snadné přípravě i příznivým nutričním hodnotám.

O původu hladké pasty, jejíž základ tvoří cizrna, se dodnes vedou spory. Někdo ji přisuzuje Egypťanům, jiné frakce vidí za kolébku pokrmu Turecko. Faktem je, že se název pokrmu odvozuje od tureckého slova humus, tedy cizrna a velmi populární je především v oblastech východního Středomoří.  

V dobách dávno minulých představoval humus důležitý zdroj vlákniny a bílkovin pro kočující národy i cestující na dlouhé vzdálenosti a mnohdy jim svými výživovými hodnotami zajišťoval přežití. Obliba tohoto jídla přetrvala dodnes a hummus tvoří důležitou součást pokrmů v arabském světě i mimo něj.

Hladká pasta bez zbytečných přísad

Hummus je bohatý na vlákninu, jež je důležitá pro mikroflóru našich střev, která se starají o bezproblémové zažívání i imunitu organismu. Jeho složení ocení i sportovci nebo lidé, kteří se vzdali konzumace masa, protože pasta z cizrny je bohatá také na protein, důležitý pro tvorbu svalů. Další významnou složku této sametové cizrnové pomazánky tvoří zdravé tuky.


Jak ho servírovat?

Hummus lze podávat v mnoha variacích. Pasta skvěle funguje jako dip, který se mlsá s plackou, nekvašeným chlebem nebo s nakrájenou zeleninou. Pomazánku z cizrny lze natřít i do tortill, které obložíme zeleninou, šunkou a sýrem.

Recept na hummus

Dominantu pasty tvoří cizrna, která patří mezi nejkvalitnější luštěniny. Přezdívá se jí také římský hrách a její chuť je jemně oříšková. Do hummusu patří také sezamová pasta tahini, jež je populární v kuchyních Balkánského poloostrova. Pastu stačí už jen správně dochutit a výživově hodnotný a chuťově zajímavý pokrm je na světě.

K výrobě hummusu potřebujete:  400 g cizrny z plechovky, 1 lžíci pasty Tahini, citronovou šťávu z 1 citronu, panenský olivový olej, sůl a stroužek česneku

Postup: cizrnu zbavíme nálevu a nasypeme ji do mixéru. Přidáme očištěný stroužek česneku, olivový olej, tahini pastu, citronovou šťávu a sůl dle chuti. Vše promixujeme do hladké pasty, dle potřeby dochutíme a podáváme s pečivem či zeleninou.


Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář

Pro přidání komentáře k Hummus: pomazánka z cizrny, kterou prověřily věky, je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Nebo hledejte podobné podle části názvu: hummus:, pomazánka, cizrny,, kterou, prověřily, věky.


×