Hořčík proti podrážděnosti a únavě
Proč mám zase blbou náladu?
Často se stává, že člověk připisuje svou podrážděnost, nervozitu, deprese, únavu a nespavost podzimní či jarní únavě, počasí, situaci v práci, v rodině apod. Ale ten pravý důvod může být úplně jinde. Běžně se totiž stává, že naše tělo nemá dostatek hořčíku, který je nezbytný pro některé metabolické procesy a správné fungování našeho organismu. Jeho nedostatek způsobuje výše zmíněné obtíže. Hořčíku v našem těle působí antistresově, ale i antitoxicky, také protizánětlivě a reguluje svalové a nervové napětí. Dokonce má protialergickou funkci a udržuje náš imunitní systém v rovnováze. Tento minerál se také podílí na různých důležitých biochemických procesech v těle, jako je například srážlivost krve, činnost močového měchýře, žlučníku, motilita střev a trávení. A to není opravdu málo. Hořčík je pro nás nezbytný, a proto je opravdu důležité ho mít dostatek.
Kolik hořčíku denně potřebuji?
Tak si to vezměme postupně – u novorozence je DDD 50mg, u dětí do 1 roku 70mg, děti v předškolním věku by měly mít denně 150-200mg hořčíku, dospívající 250-350mg a dospělí 300-450mg hořčíku denně. Během těhotenství a kojení se spotřeba hořčíku navyšuje přibližně o 20%. Pozor! Samotný hořčík však nestačí – měl by být podáván v kombinaci s vápníkem 1:2, aby se vstřebal, ale také s vitamínem E, C a vitamíny B2 a B6. Proto případně pečlivě vybírejte preparáty/doplňky stravy.
V jakých potravinách hořčík najdeme?
Mezi potraviny, které obsahují hořčíku nejvíce, patří mák, luštěniny – hlavně čočka a sója, kvasnice, špenát, zrnková káva, ale také černý čaj, pohanka, ořechy – hlavně mandle a vlašské ořechy, banány, ze zeleniny ještě můžeme zmínit artyčok a avokádo. Suroviny, které obsahují málo nebo téměř žádný hořčík jsou například rostlinné a živočišné tuky. Přičemž cukry, bílá mouka a uzeniny jsou známé tím, že negativně ovlivňují vstřebávání hořčíku.

Makové raw kuličky
O máku víme, že obsahuje vysoké množstvé hořčíku. Vyzkoušejte tedy makové raw kuličky místo sladkého z bílé mouky.

Špenátová polévka se smetanou
Špenátová polévka se smetanou je výborná na hlad, ale i na únavu, díky svému obsahu hořčíku.