Domácí švestková povidla podle Rettigové

Alena B.

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

Patří mezi pozdně letní ovoce a jejich sběr právě vrcholí. Modrofialově zbarvené plody slivoně švestky mají využití ve studené i teplé kuchyni a oblíbené jsou i při výrobě destilátů. Ze švestek se připravují také povidla. Zjišťovali jsme, jak je vařila autorka kuchařské příručky a představitelka tradiční české kuchyně Magdalena Dobromila Rettigová.

Něco málo o slavné autorce

Rodačka ze Všeradic Magdalena Dobromila Rettigová byla nejen výtečnou kuchařkou, ale také českou buditelkou a spisovatelkou. V roce 1826 jí poprvé vyšla Domácí kuchařka, která byla zároveň i jejím nejpopulárnějším dílem. Během sta let kniha vyšla v desítkách obměn a Rettigová svými recepty i přístupem k životu inspirovala mnoho žen tehdejší doby. Od úmrtí této pozoruhodné ženy uplynulo letos v létě 178 let, přesto má její odkaz v lecčems co nabídnout i moderním hospodyňkám.

Populární ovoce a římský císař

Ze švestek se vařila povidla i za doby Magdaleny Dobromily a podobně jako dnes se používala k naplnění buchet a moučníků. Švestky se tradičně pěstovaly v Asii, prapůvodně pravděpodobně na Kavkaze a na naše území se dostaly již v prvních stoletích našeho letopočtu. Zasloužili se o to Římané a šlo o jakési křížence. Švestky měly tehdy velikost přibližně jako dnešní trnky.

O kultivaci ovocných stromů se mluví až od 14. století a zásluhu na tom nese Karel IV., pro něhož mělo pěstování švestek podobnou prioritu jako pěstování vína. I proto se plodům dodnes říká karlátka či kadlátky.


Recept na povidla podle Magdaleny Dobromily Rettigové

Autorka slavné kuchařky v receptu na povidla neuvádí žádné měrné údaje, protože se to podle ní těžko ustanovuje a kuchařka se prostě musí řídit tím, jak sladká chce povidla a jaké množství má v plánu uvařit.

Pro výrobu povidel potřebujete: suché slivky, kousek másla, citronovou kůru, trochu hřebíčku a cukru

Postup: do rendlíku vložit pokrájené slivky, přidat máslo, citronovou kůru, hřebíček a cukr dle chuti. Vše pěkně provařit a nechat vychladnout. "A pak jich použi buď na koláče, koblihy, nebo buchtičky," radí slavná autorka. Tak si nechte chutnat!

Švestková povidla

Švestková povidla


Moderní recepty na povidla se od tradičních předpisů příliš neliší. Posuďte sami.


Jablečná povidla

Jablečná povidla


Povidla se dají uvařit i z dalších druhů ovoce, například z jablíček.


Hrušková povidla na frgály

Hrušková povidla na frgály


Co natřít na tradiční valašský frgál? Třeba povidla z hrušek!


Vdolky s povidly

Vdolky s povidly


Osmažené vdolečky ozdobené povidly a smetanou, to je ráj na zemi!


Bezinková povidla

Bezinková povidla


Sice nejsou tak chutná, jako ta švestková, ale i bezinková povidla stojí za vyzkoušení. Je to totiž lék na mnoho neduhů.



Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář

Pro přidání komentáře k Domácí švestková povidla podle Rettigové, je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Hledat podobné články jako Domácí švestková povidla podle Rettigové.
Nebo hledejte podobné podle části názvu: domácí, švestková, povidla, podle, rettigové.


×