Domácí svařené víno jako z vánočního trhu
Zimní období máme spojené nejen s vánočními svátky, ale také se spoustou dobrého jídla a pití. Kromě cukroví a bramborového salátu je v prosinci v kurzu také svařené víno. Jak ho doma připravit, aby chutnalo stejně jako z vánočního trhu?
Teplý nápoj umí zpříjemnit chladné a temné zimní večery a nic nezahřeje zkřehlé tělo tak, jako šálek kořeněného teplého vína. Nápoj je spolu s punčem velmi populární zejména v době adventu a na vánočních trzích se ho každoročně prodají hektolitry.
Domácí varianta za pár korun
Svařené víno lze připravit z vína červeného, chutné jsou ale i "svařáky" z bílého vína. Pokud vás odrazuje tlačenice mezi stánky na náměstí a/nebo cenovka za šálek oblíbeného lahodného nápoje, nabízíme řešení. Uvařte si kořeněné víno doma! Jak na to?
Recept na "svařák" jako z vánočního trhu
Pro 4 osoby budete potřebovat:
1 litr polosuchého červeného vína
10 kusů hřebíčku
2 celé skořice
2 hvězdičky anýzu
50 ml rumu
50 - 60 g třtinového cukru
3 pomeranče (ideálně v bio kvalitě)
Postup:
1. Do hrnce nalijeme víno a přidáme koření. Dva pomeranče umyjeme a vymačkáme z nich šťávu, kterou nalijeme k vínu. Zbylý pomeranč přelijeme horkou vodou, osušíme ho a nakrájíme na tenké plátky. Několik z nich (asi 3 – 4 ) odložíme stranou a zbylé vložíme do hrnce. Tekutinu i s kořením a ovocem při mírné teplotě přivedeme k varu a povaříme asi 10 minut.
2. Do "svařáku" přisypeme cukr, přilijeme rum a směs povaříme další dvě minuty. Z nápoje vyndáme koření. Plátky odloženého pomeranče dáme do sklenice, přilijeme víno a nápoj podáváme horký.
Tip: kdo se rozhodne pro bílé víno, nahradí pomeranče citrony.

Vánoční vaječný koktejl
Tento lahodný likér lze použít i jako dárek pod stromeček. "Vaječňák" určitě potěší všechny dospělé.