Domácí omáčka na špagety: Jak si připravit tu nejlepší klasiku

Redakce Jídlo.cz

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

Domácí omáčka na špagety patří mezi ta jídla, která si získají srdce celé rodiny. Není divu – je jednoduchá, sytá, plná chuti a připravíte ji z ingrediencí, které máte pravděpodobně běžně ve spíži. Tato verze omáčky se v naší rodině vaří už dlouhá léta a dá se říct, že je téměř kultovní.

Vzpomínky na první vaření

Tento recept byl úplně první, který jsem se naučila vařit sama. Pamatuji si, jak mi máma dala důvěru, abych ho zvládla bez její pomoci – jen s občasným dohledem. Byl to obrovský krok k samostatnosti a ještě větší radost jsem měla, když mí starší bratři řekli, že jim omáčka chutná.

Jak připravit domácí omáčku na špagety

Prvním krokem je osmažení mletého masa a cibule. Doporučuji maso při smažení důkladně rozmělnit, případně ho krátce rozmixovat v mixéru. Výsledná omáčka je pak jemnější a hladší. Pokud ale preferujete kousky masa v omáčce, není to nutné.

K osmaženému masu přidáte rajčatový protlak, rajčatovou omáčku, koření, worcesterskou omáčku a trochu cukru. Vše přivedete k varu, poté přidáte vodu a necháte alespoň 30 minut jemně probublávat. Čím déle se omáčka vaří, tím lépe se chutě propojí.


Jaký je rozdíl mezi špagetovou omáčkou, marinara a pizzovou omáčkou?

Termíny se často zaměňují, ale každý má svůj význam. Marinara (v USA známá jako bezmasá rajčatová omáčka) se často používá na těstoviny. Špagetová omáčka může být pokročilejší verzí marinary, obsahující maso, zeleninu nebo sýr. Pizzová omáčka bývá naopak zcela jednoduchá, zpravidla se nevaří a připravuje se rovnou na těsto.

Jak omáčku skladovat a zmrazit

Omáčka se skvěle hodí na přípravu dopředu. V lednici vydrží 3–4 dny. Pokud ji chcete zamrazit, nechte ji nejdříve úplně vychladnout. Pak ji nalijte do popsaného mrazicího sáčku, ideálně uložte naplocho, aby nezabírala moc místa. V mrazáku vydrží 4–6 měsíců. Při použití ji nechte rozmrazit a zahřejte v hrnci.

Ingredience

Na 5 porcí budete potřebovat:

  • 500 g mletého hovězího masa (nebo půl na půl s italskou klobásou)
  • 1 střední cibule, nakrájená nadrobno
  • 1 plechovka (425 ml) rajčatové omáčky
  • 1 malá plechovka (170 g) rajčatového protlaku
  • 1/2 lžičky italského koření
  • 1 lžíce sušené petrželky
  • 1 lžička česnekového prášku
  • špetka drcené chilli papričky podle chuti
  • 1 lžíce worcesterské omáčky
  • 1 lžíce cukru
  • 250 ml vody
  • čerstvá bazalka na ozdobu (volitelně)
  • špagety k podávání

Postup

  1. Na pánvi osmahněte maso a cibuli dohněda. Osolte a opepřete podle chuti. Poté slijte přebytečný tuk.
  2. Přidejte rajčatovou omáčku, protlak, všechno koření, worcester a cukr. Důkladně promíchejte.
  3. Přilijte vodu, opět promíchejte a přiveďte k varu.
  4. Snižte teplotu a nechte omáčku jemně vařit alespoň 30 minut. Nakonec případně přidejte nasekanou čerstvou bazalku.
  5. Podávejte s uvařenými špagetami a posypte parmezánem.

Nutriční hodnoty (na porci):

Kalorie: 303 kcal
Bílkoviny: 18 g
Sacharidy: 16 g
Tuky: 18 g
Sodík: 814 mg
Vláknina: 3 g
Cukry: 11 g

Závěr

Domácí špagetová omáčka je jednoduchá, ale plná chuti a lásky. Můžete si ji přizpůsobit podle vlastních chutí – přidat zeleninu, více koření nebo jiné druhy masa. Je skvělá i do zásoby, což oceníte hlavně ve dnech, kdy potřebujete rychlou večeři bez stresu. Takže pokud hledáte jednoduchý recept, který potěší všechny, s tímto rozhodně neuděláte chybu!


Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář

Pro přidání komentáře k Domácí omáčka na špagety: Jak si připravit tu nejlepší klasiku, je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:



×