Dokonalé křupavé pečené brambory: Trik, který vás překvapí
Brambory jako z restaurace
Pečené brambory se zdají jako jednoduchá příloha, ale udělat je opravdu křupavé a zároveň měkké uvnitř není jen tak. Stačí ale dodržet pár zásadních kroků a výsledek vás nadchne – vaše brambory budou jako z profesionální kuchyně.
Na odrůdě záleží
Ne všechny brambory jsou na pečení vhodné. Sáhněte po druzích s pevnou dužinou, které dobře drží tvar. Ideální jsou například Charlotte, Red Bliss nebo Yukon Gold. Pokud preferujete brambory s více škrobu, zkuste i odrůdu Russet, oblíbenou především v USA.
Stejná velikost je základ
Aby se brambory upekly rovnoměrně, je důležité je nakrájet na stejně velké kousky. Můžete je nakrájet na měsíčky, hranolky nebo plátky, ale každý dílek by měl mít přibližně stejnou velikost.
Škrob ven, křupavost dovnitř
Trik, který udělá z obyčejných brambor křupavou pochoutku, je máčení. Nakrájené brambory dejte do studené vody alespoň na 30 minut, ideálně přes noc. Tím se odstraní přebytečný škrob, který jinak brání tvorbě křupavé kůrky.
Dokonalé vysušení
Po máčení je důležité brambory důkladně osušit – použijte kuchyňské utěrky a ujistěte se, že nezůstala žádná vlhkost. Jen suché kousky vytvoří na povrchu zlatavou krustu.
Olej a koření udělají své
Brambory pokapejte olivovým olejem nebo přepuštěným máslem (ghí), přidejte sůl a oblíbené koření – výborný je pepř, paprika, kmín nebo rozmarýn. Vše důkladně promíchejte, aby byl každý kousek dobře obalený.
Pečení na maximum
Brambory rovnoměrně rozložte na plech vyložený pečicím papírem tak, aby se nedotýkaly. Pečte v troubě předehřáté na 220 °C po dobu přibližně 30 minut. V polovině je otočte, aby byly křupavé ze všech stran.
Nechte je dojít
Po upečení nechte brambory 1–2 minuty odpočinout na plechu. Díky tomu si udrží křupavost a budou ještě chutnější. Pak už je jen servírujte a sledujte, jak rychle mizí ze stolu.