Dokonale křupavé hranolky bez smažení? Vyzkoušejte následující tip!
Zmrazené předsmažené polotovary sice příliš neprospívají našemu zdraví, ale občas se přeci jen mohou objevit na jídelníčku. Vždyť například hranolky tak dobře chutnají! Kdo chce ušetřit pár kalorií a zároveň si pochutnat na křupavých kouscích brambor, měl by vyzkoušet následující tip.
Hranolky patří mezi nejoblíbenější pokrmy na světě a milují je dospělí i děti. Ve fast foodech jsou nejčastější přílohou pokrmů, popularitě se ale těší i v restauracích či v pouličních kioscích. V historii tohoto oblíbeného pokrmu sice existují spory o tom, kdo je vynalezl – zda Francouzi, Belgičané či Španělé. Jisté však je to, že v zemi výtečné čokolády a pralinek Belgii narazíte na hranolky na každém rohu. Platí totiž za národní pokrm a podávají se jako příloha téměř ke všemu.
Oblíbené hranolky z brambor se dají připravit ve fritéze nebo v o něco zdravější variantě, v troubě. Kdo se nechce zdržovat s výrobou vlastních hranolek ze syrových brambor, sáhne po zmrazené variantě pokrmu. U ní však často hrozí, že jsou hranolky ve výsledku rozbředlé místo křupavé. Jak tomu předejít a zajistit, aby byly jednotlivé kousky přesně podle našich představ? Staří k tomu jednoduchý "hack".
Na vině je voda
Za menší křupavost hranolek připravovaných v troubě může voda. Na zmrazenou potravinu se v mrazáku přichytí krystalky vody, které teplem roztají, což se podepíše na konzistenci hranolky. Předejít tomu lze několika způsoby a my vám prozradíme ten nejjednodušší.
Zapomeňte na papír
Na obalu je sice uveden postup, který velí hranolky uložit na plech vyložený pečícím papírem, ale v tom je právě háček. V troubě začne voda na hranolcích teplem roztávat, a dokud se nevypaří, nakrájené brambory se v ní nechtěně koupou. A právě zde je zakopaný pes, jak již bylo vysvětleno výše.
Jak na to, aby byl pokrm krásně křupavý?
Na pečící plech nepokládejte papír, ale rovnou mřížku z trouby! Na ni pečlivě rozložte hranolky, tak, aby se vzájemně nedotýkaly. Voda bude odkapávat přímo na plech a vytvoří se pára. Ta není na škodu, naopak! S plechem a mřížkou vytvoříte podobný princip, na němž funguje horkovzdušná fritéza. Výsledkem budou chutné a křupavé hranolky, na nichž si smlsnou velcí i malí strávníci.
Zdroj: Bild der Frau
Bramborové hranolky pečené v troubě
Hranolky z trouby jsou o něco zdravější než ty z fritézy. Obsahují mnohem méně tuku.
Batátové hranolky s domácím dipem
Nejen z brambor chutnají hranolky skvěle. I z batátů, které platí za super food, jsou výtečné.
Smažené česnekové hranolky
Kdo si chce trochu "zhřešit", připraví hranolky klasicky, smažením v tuku.
Zeleninové hranolky pečené v troubě
Brambory lze pro změnu nahradit jinou zeleninou, například mrkví či celerem.