Dokonale křupavé hranolky bez smažení? Vyzkoušejte následující tip!

Alena B.

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

Zmrazené předsmažené polotovary sice příliš neprospívají našemu zdraví, ale občas se přeci jen mohou objevit na jídelníčku. Vždyť například hranolky tak dobře chutnají! Kdo chce ušetřit pár kalorií a zároveň si pochutnat na křupavých kouscích brambor, měl by vyzkoušet následující tip.

Hranolky patří mezi nejoblíbenější pokrmy na světě a milují je dospělí i děti. Ve fast foodech jsou nejčastější přílohou pokrmů, popularitě se ale těší i v restauracích či v pouličních kioscích. V historii tohoto oblíbeného pokrmu sice existují spory o tom, kdo je vynalezl – zda Francouzi, Belgičané či Španělé. Jisté však je to, že v zemi výtečné čokolády a pralinek Belgii narazíte na hranolky na každém rohu. Platí totiž za národní pokrm a podávají se jako příloha téměř ke všemu.

Oblíbené hranolky z brambor se dají připravit ve fritéze nebo v o něco zdravější variantě, v troubě. Kdo se nechce zdržovat s výrobou vlastních hranolek ze syrových brambor, sáhne po zmrazené variantě pokrmu. U ní však často hrozí, že jsou hranolky ve výsledku rozbředlé místo křupavé. Jak tomu předejít a zajistit, aby byly jednotlivé kousky přesně podle našich představ? Staří k tomu jednoduchý "hack".

Na vině je voda

Za menší křupavost hranolek připravovaných v troubě může voda. Na zmrazenou potravinu se v mrazáku přichytí krystalky vody, které teplem roztají, což se podepíše na konzistenci hranolky. Předejít tomu lze několika způsoby a my vám prozradíme ten nejjednodušší.


Zapomeňte na papír

Na obalu je sice uveden postup, který velí hranolky uložit na plech vyložený pečícím papírem, ale v tom je právě háček. V troubě začne voda na hranolcích teplem roztávat, a dokud se nevypaří, nakrájené brambory se v ní nechtěně koupou. A právě zde je zakopaný pes, jak již bylo vysvětleno výše.

Jak na to, aby byl pokrm krásně křupavý?

Na pečící plech nepokládejte papír, ale rovnou mřížku z trouby! Na ni pečlivě rozložte hranolky, tak, aby se vzájemně nedotýkaly. Voda bude odkapávat přímo na plech a vytvoří se pára. Ta není na škodu, naopak! S plechem a mřížkou vytvoříte podobný princip, na němž funguje horkovzdušná fritéza. Výsledkem budou chutné a křupavé hranolky, na nichž si smlsnou velcí i malí strávníci.


Zdroj: Bild der Frau

Bramborové hranolky pečené v troubě

Bramborové hranolky pečené v troubě


Hranolky z trouby jsou o něco zdravější než ty z fritézy. Obsahují mnohem méně tuku.


Batátové hranolky s domácím dipem

Batátové hranolky s domácím dipem


Nejen z brambor chutnají hranolky skvěle. I z batátů, které platí za super food, jsou výtečné.


Smažené česnekové hranolky

Smažené česnekové hranolky


Kdo si chce trochu "zhřešit", připraví hranolky klasicky, smažením v tuku.


Zeleninové hranolky pečené v troubě

Zeleninové hranolky pečené v troubě


Brambory lze pro změnu nahradit jinou zeleninou, například mrkví či celerem.


Pikantní cuketové hranolky

Pikantní cuketové hranolky


Kdo rád ostřejší notu, přidá na hranolky výraznější koření.



Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář

Pro přidání komentáře k Dokonale křupavé hranolky bez smažení? Vyzkoušejte následující tip! , je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:



×