Dobrá zpráva! Do české kuchyně se vrací ghí
Ghí máslo, neboli přepuštěné máslo, slaví velký boom v našich kuchyních. A to zcela zaslouženě. Ghí je totiž našemu zdraví především velmi prospěšný tuk. Oproti klasickému máslu má ale i jiné významné a důležité přednosti. Tak především se nepřipaluje. Jeho kouřový bod se pohybuje nad 200 stupni. Při vyšších teplotách, tedy například při smažení, se nevytváří toxické látky, tak jako u jiných tuků. Další výhodou je to, že vydrží bez chlazení až jeden rok, což můžete ocenit nejen doma, ale například i při cestování.
Při smažení, pečení, dušení, při vaření polévek, kaší, omáček, tady všude můžete použít ghí. Ghí má jemnou chuť a vůni, což při vaření určitě oceníte. A věřte tomu, že takový smažený řízek, nebo přírodní plátek z kuřecího masa připravený na ghí, má mnohem lepší chuť, než když použijete klasické máslo nebo jiný tuk. Vyzkoušejte to.
Trpíte-li nesnášenlivostí laktózy, máme pro vás dobrou zprávu. Po proběhnutí celého výrobního procesu při výrobě ghí zbyde jen máselný tuk, takže ghí je naprosto bez laktózy. A máselný tuk je zároveň zdrojem mnoha důležitých vitamínů, například A,K,D,E. Také obsahuje minerály, jako je například hořčík, železo apod. Ghí je prostě zdravé. Podporuje a urychluje trávení, pomáhá odvádět z těla toxické látky, snižuje únavu. Je skvělé nejen v kuchyni, ale můžete ho použít i jako krém na opruzeniny nebo menší popáleniny. Mít doma skleničku ghí se prostě vždycky hodí.