Čokoládové tyčinky podle Peče celá země. Vyzkoušejte Veroničin tropický recept!

Alena B.

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

Voňavá pekařská show Peče celá země jde pomalu a jistě do svého závěru. V sedmém díle soutěž opustil Zdeněk a nechal tak klání o titul nejlepšího pekaře na ženách. Než se dozvíme vítěze desetidílného pořadu, zbývá ještě upéct pár zajímavých receptů. 

V osmé části Peče celá země se soutěžící zapotili při přípravě čokoládových tyčinek. Při technické výzvě se utkali s obráceným listovým těstem, které je základ pro francouzskou lahůdku Mille feuille a nakonec amatérské pekařky čekala kreativní výzva v podobě 3D skulptury z kynutého těsta.

Prvním úkolem soutěžících bylo v sobotním díle upéct čokoládovou tyčinku, která bude obsahovat tři vrstvy. Na přípravu měly dámy pouhou hodinu a půl! 

Rebelský nápad 

Za předchůdce dnešních čokoládových tyček se dá považovat kolečko s vrstvou karamelu, pražených arašíd, nugátu a marshmallow. Dobrota obalená v čokoládě dostala název Goo Goo Cluster a šlo o produkt značně inovativní. Do té doby se totiž čokoláda prodávala pouze v podobě lisované tabulky. Nápad vytvořit tyčinku z více než jedné vrstvy dostal Howell Campbel z texaské firmy Standard Candy Company. Psal se rok 1912 a produkt se podle původní receptury prodává dodnes.


Tyčinky podle soutěžících

V sobotním díle voňavé show zbylo už jen pět soutěžících a dámy v osobní výzvě připravily své vlastní originální recepty na čokoládové tyčinky. Pekařka Jana vsadila na slaný karamel, griliáš a sušenkový základ. Oblíbený recept manžela sportovce na tyčinku z ovesných vloček, medu, banánu, fíků, tvarohu a dalších dobrot, představila porotě Lucie. Zakomponovat do tyčinek marokánky si troufla čtyřnásobná maminka Markéta. Sladkou tyčinku s lískovými oříšky, špetkou himalájské soli, smetanou a karamelem upekla Martina. Do tropické verze tyčinek, v nichž se skrývaly datle, fíky, kokos i dračí ovoce, se pustila Veronika. Porota ji chválila za výtečnou chuť, naopak kritiku si Veronika vysloužila za zdobení a tvar výtvorů. 

I když porotcům tropické tyčinky velmi chutnaly, bohužel to na setrvání v soutěži nestačilo a Peče celá země v 8. díle opustila právě Veronika.  

Tyčinky “Tropical” podle Veroniky

Na 1. vrstvu budete potřebovat: 200 g sušených datlí, 100 g sušených fíků, 100 g mandlové mouky, 100 g kokosového másla, 12 g kokosového aroma. 

Do vyšší nádoby dáme datle, mandlovou mouku, kokosové máslo a tyčovým mixérem ingredience rozmixujeme. Do hmoty postupně zapracujeme nadrobno pokrájené fíky a kokosové aroma. Směs natlačíme do fory o velikosti 10x15 cm, kterou uložíme do mrazáku. 

Na 2. vrstvu budete potřebovat: 200 g mražené pitayi (dračí ovoce), 2 čerstvé marakuji, 50 g krupicového cukru, 35 g glukózového sirpu, 8 g pektinu

Do hrnce dáme ovoce, 20 g cukru a sirup. Směs zahřejeme na 40°C a postupně pomalu vsypeme zbylý cukr promíchaný s pektinem. Prošleháváme ji metličkou. Obsah hrnce přivedeme k varu a minutu povaříme. Směs nalijeme do formy na první vrstvu a opět necháme ztuhnout v mrazáku. 

Na 3. vrstvu budete potřebovat: 120 g mletého kokosu, 150 g 33% smetany, 150 ml mléka, 1 lžíci kokosového oleje, 1 lžičku kokosového aroma

Ingredience vaříme do zhoustnutí. Směs nalijeme do formy s ostatními vrstvami a opět necháme ztuhnout. 

Na dekoraci: 300 g bílé čokolády, 100 g kokosových plátků

Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni a necháme lehce vychladnout. Formu vytáhneme z mrazáku, její obsah vyklepneme a nakrájíme na požadované velikosti tyčinek. Jednotlivé tyčky namáčíme v rozpuštěné čokoládě a zdobíme lehce opraženými plátky kokosu. 


Zdroj: Česká televize

Horká čokoláda

Horká čokoláda


Čokoládu jako nápoj pili už Aztékové a do Evropy tuto lahůdku přivezl cestoval Hernando Cortés. Horká čokoláda je sladká jako láska a přičaruje tělu dobrou náladu.


Čokoládová poleva

Čokoládová poleva


Poleva z rozpuštěné čokolády dodá pečeným dezertům i zmrzlině pomyslnou tečku!


Zdravé tyčinky flapjack

Zdravé tyčinky flapjack


Tyčinky ze směsi ovesných vloček a sušeného ovoce jsou sladké a zároveň tělu dodají pořádnou porci energie.


Domácí proteinové tyčinky

Domácí proteinové tyčinky


Pro sportovce jako dělané! Proteinové tyčinky kupované v obchodě nestojí zrovna málo. Doma vyrobené budou o dost levnější a možná i chutnější.



Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář

Pro přidání komentáře k Čokoládové tyčinky podle Peče celá země. Vyzkoušejte Veroničin tropický recept! , je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Kde najít informace



×