Co všechno uvaříte z květnové sklizně přímo ze své zahrádky

Redakce Jídlo.cz

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

Květen je měsícem, kdy se zahrádka začíná plnit čerstvými, mladými plody – a kuchyně se tak může rozzářit barvami i chutěmi jara. Možná zatím nesklízíte rajčata nebo papriky, ale i z toho, co příroda nabízí už teď, se dají vykouzlit lahodná a zdravá jídla. Inspirujte se jednoduchými nápady, co uvařit z toho, co vám právě roste za domem.

Ředkvičky na talíři jinak než jen do salátu

Ředkvičky bývají jednou z prvních zelenin na zahrádce. Kromě tradičního nakrájení do chleba s máslem je můžete opéct na másle s bylinkami, použít do jarního rizota nebo je upéct v troubě jako lehkou přílohu. Skvělé jsou i do pomazánek nebo jako křupavý prvek do vaječné omelety.

Špenát a mangold pro zdravé obědy

Jarní špenát a mangold obsahují spoustu vitamínů a dají se použít jak syrové, tak teplé. Zkuste si připravit špenátové lasagne, pohankový nákyp se sýrem nebo rychlé špenátové těstoviny s česnekem. Mangold je výborný i do polévek nebo jako náhrada zelí do zapečených jídel.

Jarní cibulka a pažitka oživí každé jídlo

Jarní cibulka se hodí skoro do všeho – do míchaných vajec, salátů, pomazánek i jako základ pro lehkou jarní polévku. Pažitka dodá svěží chuť i barvu, ať už ji přidáte do bramborové kaše nebo na tvaroh s pečivem.


Rebarbora nejen na koláč

Sladkokyselá rebarbora je hvězdou květnových dezertů. Kromě klasického koláče s drobenkou si z ní můžete připravit kompot, sirup do limonád, marmeládu nebo ji přidat do ovocného crumble. Výborně se hodí i ke kuřecímu masu v kombinaci s medem a zázvorem.

Saláty z listové zeleniny jsou rychlé a výživné

Kromě hlávkového salátu roste v květnu i polníček, rukola nebo baby špenát. Zkombinujte je s vejci natvrdo, ředkvičkami, jarní cibulkou a zakápněte domácí zálivkou z jogurtu, citronu a bylinek. Doplnit můžete opečenými krutony nebo semínky.

Bylinky jako jarní zázrak

Kopřiva, medvědí česnek, máta, tymián nebo libeček – to vše roste v květnu a skvěle obohatí vaše pokrmy. Zkuste kopřivovou polévku, bylinkové máslo, domácí pesto nebo si bylinky usušte na později.

Závěrem

I když květnová úroda zatím není tak bohatá jako letní sklizeň, nabízí pestrý základ pro zdravá a chutná jídla. Využijte každý list, stonek či kořen, který vaše zahrádka nabízí – a proměňte je v pokrmy plné chuti a vitamínů. Jaro na talíři může být stejně lákavé jako rozkvetlý záhon.


Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář

Pro přidání komentáře k Co všechno uvaříte z květnové sklizně přímo ze své zahrádky, je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:



×