Co je hedvábné tofu? Vyzkoušejte recept na čokoládovou pěnu!
V asijských zemích jako jsou Čína a Japonsko je tofu ceněno jako bohatý zdroj bílkovin a jeho příprava zde má více než dvoutisíciletou tradici. Tofu je skvělé nejen svým složením, ale také lehkou stravitelností a téměř žádným obsahem cholesterolu. Čím se liší hedvábné tofu?
Bílkovinová bomba z Dálného východu
Tofu je oblíbené zejména díky vysokému obsahu přírodních proteinů a prakticky absenci cholesterolu. Zjednodušeně se dá říci, že se jedná o tvaroh ze sojového mléka. Tofu se získává z této přírodní tekutiny za pomoci srážení. Tradičním srážedlem jsou hořké soli získané z mořské vody, kterým se přezdívá Nigari. Jako srážedlo však může posloužit i kyselina citronová, sádra v potravinářské kvalitě, ocet nebo sůl.
Klasické tofu je k dostání v mnoha variantách. Vybrat si ho lze například v přírodní či uzené úpravě nebo ochucené bylinkami.
Co je hedvábné tofu
Konzistence hedvábného tofu je o mnoho jemnější než u klasického, proto se skvěle hodí pro přípravu pomazánek, jako náhrada jogurtu, tvarohu nebo smetany. Hedvábné tofu se dokonale hodí i pro přípravu dezertů, ať pečených či nepečených.
Základní rozdíl mezi klasickým a hedvábným tofu je v obsahu vody. Kostka pevné varianty obsahuje přibližně 50% vody, v hedvábné verzi je jí ještě o 30% více. Měkké tofu se kvůli tomu nelisuje a navíc obsahuje také více syrovátky.
Možnosti využití měkkého tofu i pro vegany
Jak bylo řečeno výše, díky měkké konzistenci se tato potravina hodí pro přípravu nátěrek na pečivo, dipů, ale také do pečení. V Japonsku je hedvábné tofu důležitým komponentem při přípravě miso polévky. Tofu nemá téměř žádnou chuť, proto je v používání velmi flexibilní. Hedvábné tofu lze použít také jako náhradu pro vejce, což ocení zejména ti, kteří se stravují vegansky.
Recept na čokoládovou pěnu s tofu
Potřebujete: 200 g hedvábného tofu, 100 g kvalitní hořké čokolády, lžičku vanilkové esence, špetku mletého kardamomu, špetku soli, 2 lžíce javorového sirupu nebo kokosového cukru, kůru z bio pomeranče
Postup:
1. Čokoládu necháme rozpustit ve vodní lázni. Do mísy dáme tofu, přidáme kardamom, sůl a ingredience rozmixujeme do hladké konzistence. Poté přidáme rozehřátou čokoládu, kokosový cukr nebo javorový sirup a kůru z citrusu. Opět rychle promixujeme, aby čokoláda nezačala tuhnout.
2. Hotovou pěnu plníme do dezertních mističek a necháme zatuhnout v lednici. Hotový dezert lze ozdobit čerstvým ovocem.
Boloňské špagety s tofu
Za pomoci tofu lze nahradit maso. Vyzkoušejte oblíbený italský recept ve vegetariánské verzi.
Vaječná pomazánka s tofu
Hedvábné tofu se skvěle hodí pro přípravu pomazánek. I do oblíbené vaječné nátěrky.
Smažené tofu s japonskou omáčkou ponzu
Pokrm ze sóji tofu lze také smažit. Inspiraci lze hledat v asijské kuchyni.