Cider: lahodný nápoj pro dobrou náladu i pro zdraví
Alkoholický cider je nápoj prověřený staletími. Oblíbený byl už u Keltů a dnes je nejpopulárnější v Anglii, kde ho vypijí nejvíce na světě. I u nás si toto jablečné víno našlo své příznivce. Proč je pití cideru zdravé a jak nápoj vyrobit se dočtete v článku níže.
Cider či cidre jak se nápoji přezdívá v Anglii či ve Francii je vlastně lisovaná jablečná šťáva, která se pročišťuje a nechává kvasit. Archeologické nálezy dokazují, že jablečné víno se připravovalo už v dobách před narozením Krista a nápoj se těšil oblibě nejen v Evropě, ale také v Asii.
Lahodný a zdraví prospěšný
Dnes patří k největším konzumentům cideru Angličané, kteří se s nápojem v dobách minulých seznámili během cest do Normandie a Bretaně. V těchto částech Francie šlo o pití velmi populární, i díky obsahu vitamínu C. Cider se stal zdrojem cenného vitamínu pro námořníky, kteří si soudky fermentovaného jablečného vína brali na své výpravy, a tím předcházeli vzniku kurdějí. Angličané si nápoj oblíbili a brzy si osvojili i jeho přípravu.
Není cider jako cidre
Nejkvalitnější jsou cidery z čerstvě lisované jablečné šťávy, která se nechává pomalu kvasit v dubových sudech nebo lahvích. Podle stupně prokvašení rozeznáváme cidery tiché, tedy velmi prokvašené a bez perlení nebo cidery pěnivé, které přirozeně šumí a jejich perlivost připomíná oblíbené šampaňské. V obchodech jsou však k dostání i nápoje, které jsou sycené oxidem uhličitým. Po nalití se konzument potěší velkými pěnivými bublinami, nápoj je však o něco méně kvalitní.
Dle obsahu alkoholu rozlišujeme cidery sladké, které mají obsah alkoholu do 2%. Polosuchý, tedy demi sec cidre má do 5% alkoholu a nejsilnější jsou nápoje s označením brut nebo sec, u nichž je obsah alkoholu nad 5%.
Návod, jak si vyrobit vlastní cider
V prvním listopadovém díle pořadu Polopatě dala paní docentka Helena Uhrová divákům návod, jak si doma vyrobit vlastní lahodné fermentované a zdravé jablečné víno.
K výrobě nápoje se tradičně používají čtyři druhy jablek – a to sladká, kyselá, sladko-hořká a trpko-sladká. Poslední druh bývá v našich končinách problém sehnat, a tak ho lze nahradit jinými druhy ovoce. A jak na to?
Jablka umyjeme, nakrájíme na plátky a nadrtíme v drtičce nebo nastrouháme. Ovoce v míse zakryjeme a necháme 6 – 12 hodin uležet. Poté přijde na řadu lisování. Kdo lis nevlastní, může ovoce nasypat do plátěného sáčku a šťávu vymačkat rukama.
Vytékající šťávu zachytíme do hrnce a nalijeme do demižonu nebo pet lahví. Po 4 – 6 dnech přijde na řadu čištění. Tekutina se v mezičase rozdělila na tři vrstvy – kalnou dole, čistý cider uprostřed a hnědý klobouk nahoře. Kloboukem prostrčíme hadičku a vyčerpáme prostřední vrstvu. Pak se nápoj nechává dokvasit.
Tip na rychlý cider
Kdo se nechce s přípravou cideru příliš zatěžovat, může si ho vyrobit z moštu. Nápoj stačí nalít do plastové lahve a zamrazit. Poté lahev vyndat a nechat do druhého dne povolit. Rozmražený mošt uložíme do lednice a necháme kvasit. Za měsíc budeme mít bez práce hotový lahodný cider.
Zdroj: Česká televize