Charakteristika všech druhů steaků, abyste příště netápali

Redakce Jídlo.cz

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

Jestli patříte mezi ty, kteří si rádi dopřejí pořádný kus masa, tak jste na správném místě, protože vám představíme jednotlivé druhy steaků, abyste v obchodě, u řezníka nebo v restauraci netápali. Představíme vám tyto fešáky – Porterhouse steak, T-Bone steak, Tri Tip steak, Flank steak, New York strip, Filet Mignon, Rib Eye, Hanger steak, Rump steak, Skirt steak, Flat Iron.
Je jich vlastně docela dost, a tak si můžete přečíst jejich základní charakteristiky, odkud maso pochází, jak je poskládaná jeho struktura, jak se připravuje i komu bude nejvíc chutnat. Dostanete tak o steacích rámcovou představu, kterou potom uplatníte při výběru.

Porterhouse steak

Jedná se vlastně o dva steaky v jednom. Na jedné straně si pochutnáváte na New York strip a na druhé na Filetu Mignon. Oba jsou rozděleny kostí. Porterhouse steak je určený především pro velké jedlíky nebo pro dva. Připravuje se na grilu, nicméně dá se upravit i na pánvi. A jelikož opravdu ohromuje velikostí, říká se mu král steaků. Nachází se v zadní části hřbetu směrem k oháňce a je křehký jako svíčková i šťavnatý jako roštěnec.

T-bone steak

T-bone steak se velmi podobá Porterhouse steaku, ale na rozdíl od něj je krájený na menší plátky. Pojmenovaný je podle hřbetní kosti, která rozděluje svaly na pravou svíčkovou a nízký roštěnec. T-bone steak váží zpravidla půl kila, a pokud jej budete jíst ještě s někým napůl, zaměřte se na části u kosti, které jsou nejchutnější, a druhému radši nic neříkejte.

Tri Tip steak

Tri Tip steak se rovněž označuje jako Santa Maria steak. Na vrcholu popularity je v Kalifornii. Obsahuje méně tuku a není drahý. Díky jemnému mramorování výborně chutná, a když jej na grilu netrápíte příliš dlouho, jeho maso se úplně rozsýpá. Ochotně se namarinuje a připravuje se na grilu. Najdete ho v části mezi ořechem a květovou špičkou a často má tukové krytí.


Flank steak

Flank steak se bere ze spodní části hovězího pupku. Flank steak má více vláken než ostatní steaky, a tak je jeho maso o trochu tužší. Z toho důvodu musí zrát. Zrání je u Flank steaku velmi důležité, protože čerstvý byste na pánvi i na grilu doměkka neudělali. Doporučují se dva měsíce. Flank steak se peče v celku a krájí přes vlákna, nikoliv podél nich.

New York Strip steak

Steak New York Strip patří mezi nejpopulárnější masa. V nabídce ho najdete téměř v každém steakhousu. Jeho maso je sice libové, protože zvíře tento sval za svého života příliš nenamáhalo, ale stále vládne mnoha chutěmi, a tak si jej lidé dopřávají připravený rare, nebo dokonce blue. Jenom tak totiž vynikne jeho delikátní chuť. Nachází se na hřbetu krávy.

Filet Mignon steak

Steak Filet Mignon (česky malý) představuje takovou třešničku na dortu. Jde totiž o špičku pravé svíčkové, a tak se prodává za poměrně vysokou cenu, protože patří mezi nejkvalitnější části. Má velmi jemnou strukturu, takže je jeho maso měkké a poddajné. Leckdy lze krájet i vidličkou. Dělá se většinou středně propečený nebo krvavý a pro svoje mírné aroma a jemnost je oblíbený zejména u žen, muži preferují spíše předchozí druhy steaků.

Rib Eye steak

Podle mnohých je tento kousek masa tím nejchutnějším, čeho si můžete na krávě dopřát. Nachází se totiž v žeberní pohyblivé části zvířete, a tak se vyznačuje vysokou mírou prorostlosti, čímž se hodí i na pomalé pečení. Poznáte ho podle typického tukového oka, což vám může pomoct v orientaci, protože některé restaurace ho označují jako Entercote. Rib Eye steak je měkký a šťavnatý, jenom pokud je dobře vyzrálý.

Hanger steak

Našinec tento druh steaku bude znát pod slovem veverka. Jde o maso ze svalu bránice, která se vyskytuje v blízkosti hovězích jater, což dává masu docela pikantní chuť. Zároveň je populární díky výraznému aromatu. Skvěle se hodí na grilování, prudké opékání na pánvi a na recepty na masové rolády. Patří mezi nejchutnější masa, které ale musí být řádně vyzrálé, aby se rozvinuly všechny jeho chutě.

Rump steak

Trochu netypický steak. Předně se nachází v horní části zadní kýty, v takzvaném vnitřním špalíku. Jeho maso není až tak jemné, takže pokud není dobře vyzrálé, bude určitě poněkud tužší. I proto se dobře hodí na delší pečení nebo dušení. Z Rump steaku jsou vynikající i roštěnky, které mají výraznou chuť.

Skirt steak

Tento kousek masa pochází z hovězího hrudí a je oblíbený hlavně díky své výrazné, delikátní a lahodné chuti, v porovnání například s Flank steakem. Bývá prorostlý a přípravu vyžaduje pečlivou.

Flat Iron steak

Flat Iron steak se nachází ve střední části plece, takzvané loupané plece, a je považován za vůbec nejchutnější kousek zvířete. Jeho jemné mramorování zaručuje šťavnatou chuť a také výrazně voní. Flat Iron steak se často dává do různých gulášů a ragú, ale když jej uděláte na grilu, teprve potom zcela oceníte jeho výjimečnost.

Steak s pečenými brambory

Steak s pečenými brambory


Recept na grilovaný steak s pečenými bramborami patří mezi klasické pokrmy oblíbené mezi širokou veřejností


Steaky s  třešňovou omáčkou

Steaky s třešňovou omáčkou


Vyzkoušejte tento originální recept, který ozvláštňuje omáčky z ovoce, což se k masům výborně hodí.


Havajský marinovaný steak

Havajský marinovaný steak


Na tento recept na havajský marinovaný steak se díky marinování hodí tužší a levnější kousky masa


 Chimichurri - bylinková omáčka na steak

Chimichurri - bylinková omáčka na steak


Vynikající omáčka chimichurri se hodí na každý typ steaku a pro tuto svoji univerzálnost je velmi oblíbená.



Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář

Pro přidání komentáře k Charakteristika všech druhů steaků, abyste příště netápali, je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Nebo hledejte podobné podle části názvu: charakteristika, všech, druhů, steaků,, abyste, příště, netápali.

Kde najít informace



×