Sdílet:

Bylinky

Dana F.

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

Zelené koření
Dříve měla každá správná hospodyně na zahrádce bylinky, bez kterých by se ve své kuchyni neobešla. Bylinky jako petržel, libeček, pažitka, dobromysl, majoránka a šalvěj byly základem pro vaření tradičních receptů. Později se bylinky začali prodávat sušené a tím se upustilo od jejich pěstování. V posledních letech znovu zažívají obrodu a je běžné koupit čerstvé bylinky v květináčích či svazcích. Lidé, kteří rádi vaří, opět pěstují bylinky na zahradě či v truhlících na oknech. Je to jedině dobře, jelikož sušením ztrácí své zdraví prospěšné složky, jako jsou vitamíny a minerály. A co si budeme nalhávat, chuť a vůně čerstvé bylinky je nezaměnitelná. Pro ty, kteří s bylinkami začínají, zde máme stručný popis několika druhů.

Bazalka
Je výrazně aromatická bylinka, která má mnoho druhů – od širokolisté, přes trpasličí, pravou až po citronovou (a stovky dalších). Velice snadno se pěstuje uvnitř v truhlíku či květníku. Bazalka se nejčastěji používá do salátů, do rajčatových italských polévek, do omáček a výborná je v kombinaci s rajčaty a mozzarelou.

Majoránka
Majoránka byla dovezena od Středozemního moře. V Čechách zlidověla a je součástí našich tradičních receptů. Používá se do polévek jako je například bramboračka, česnečka aj. Většina receptů z brambor se bez ní neobejde. Ochucujeme s ní však i guláš, sekanou, zabijačkové produkty a maso.

Libeček
Pokud chcete dosáhnout té nejlepší chuti vývaru, nesmí chybět libeček. Ochucujeme jím i brambory při vaření, můžeme ho použít do bylinkových pomazánek a k masu při dušení. Má výraznou vůni i chuť. Je vhodný k pěstování na zahradě, jelikož dorůstá až do výšky 1,5m.


Dobromysl nebo-li oregano
Nejčastěji používaná bylinka v italské kuchyni. Hodí se na pizzu, do rajčatových omáček, polévek a na těstoviny. Výborně též doplňuje chuť lilku a fazolí.

Šalvěj
Je léčivá bylinka, která napomáhá trávení a při zánětech dutiny ústní. V kuchyni se nejčastěji používá při dušení divočiny (pohltí specifickou vůni masa), pečení masa, ale i do nádivek a zapékaných pokrmů.

Petržel
V Čechách nejběžnější bylinka. Dochucujeme s ní polévky, nádivky, vaječné omelety a pomazánky.

Tymián
Tymián má výrazné aroma a proto se hodí pro přípravu dušeného či pečeného masa. Hodí se k rybám a pečené zelenině. Lze jej použít do bylinkových pomazánek. Stačí malé použít jen malé množství.


Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář

Pro přidání komentáře k Bylinky, je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Hledat podobné články jako Bylinky.

Kde najít informace



×