Bramborový salát stokrát jinak

HanaRohlenová

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

Tradiční štědrovečerní menu se u většiny z nás neobejde bez bramborového salátu. Jako příloha pro smaženého kapra, vinnou klobásu nebo řízek. V některých rodinách se připravuje podle rodinných receptů z kuchařek našich maminek a babiček, jinde kuchař experimentuje s ingrediencemi a salát je pokaždé trochu jiný. Ale bez něj by to prostě nešlo.

Tradice bramborového salátu u nás není až tak příliš stará. Objevil se na vánočních stolech ve dvacátých letech minulého století. Ale už za dalších dvacet let byl štědrovečerní stálicí, a to většinou se smaženým kaprem.

Bramborový salát rozhodně není jen česká specialita. Tahle příloha se připravuje v mnoha zemích ve světě. Například v Rusku, v Itálii, v Německu, v Rakousku, v USA, ve Velké Británii atd. Pokaždé má trochu jinou podobu, někde se podává vychlazený (u nás, v severním Německu, v USA), jinde s pokojovou teplotou, někde dokonce horký (jižní části Německa a Rakousko).

Základem jsou samozřejmě všude brambory, saláty se liší například dresinkem či dalšími ingrediencemi. Může to být například cibule a to vařená, syrová nebo nakládaná, ocet, ančovičky, kyselé okurky, vařená vejce, kopr nebo jiná zelená bylinka, majonéza, jogurt, zakysaná smetana, vařený nebo naložený celer, mrkev, naložený hrášek nebo kukuřice apod. Tahle oblíbená příloha má v podstatě nekonečné množství kombinací.


Je to příloha k pečené drůbeži, k pečeným a grilovaným masům, k rybám a samozřejmě k vinné klobáse, ale v podstatě i samostatné jídlo. U nás se často používá i při výrobě chlebíčků.

Jestli si letos připravíte svůj tradiční a oblíbený, nebo zkusíte jinou variantu je jen na vás. Nakonec proč neudělat dva druhy bramborového salátu. Moc času navíc to nezabere, a třeba zjistíte, že nejen ten váš všem chutná.

Asi je to tak, že oblíbená jídla, která si člověk pamatuje z dětství, zůstanou oblíbenými po celý život. Tu chuť si přece dobře pamatujeme. Tak třeba moje maminka přidávala do klasického bramborového salátu nakrájenou uzeninu a nakrájené jablko. Uzeninu vynechávám, ale to jablíčko tam nikdy nesmí chybět.

Krásné vánoce vám všem!


Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář

Pro přidání komentáře k Bramborový salát stokrát jinak, je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Hledat podobné články jako Bramborový salát stokrát jinak.
Nebo hledejte podobné podle části názvu: bramborový, salát, stokrát, jinak.


×