Bramborová kaše podle babiččina receptu, kterou si zamilujete

Redakce Jídlo.cz

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

Bramborová kaše patří mezi nejoblíbenější české přílohy a málokdo jí dokáže odolat. Nejlépe si ji pamatujeme z kuchyní našich babiček, které ji uměly připravit s láskou a naprostou dokonalostí. Právě jejich recepty stojí za to oprášit a použít i dnes. Ať už ji podáváte k řízku, sekané nebo třeba pečenému masu, s touto kaší nikdy nešlápnete vedle.

Tajemství nejlepší chuti

Jedna drobná, ale zásadní ingredience dokáže vaši bramborovou kaši povznést na vyšší úroveň. Místo obyčejné vody použijte při vaření brambor kuřecí vývar. Tento jednoduchý trik dodá celé příloze hloubku chuti, kterou si zamiluje celá rodina. Vývar nejen zvýrazní chuť, ale i zlepší konzistenci a jemnost výsledné kaše.

Postup krok za krokem

Začněte tím, že oloupete brambory a nakrájíte je na stejně velké kousky, ideálně o velikosti kolem pěti centimetrů. Následně je uvařte v mírně vroucím kuřecím vývaru, aby se nevyvařilo příliš tekutiny. Vaření by mělo trvat 15 až 20 minut, dokud brambory nezměknou. Po uvaření je slijte, ale část vývaru si ponechte.

Brambory vložte zpět do hrnce nebo větší mísy. Přidejte máslo a nechte ho v horkých bramborách rozpustit. Poté za stálého šlehání nebo šťouchání postupně přidávejte teplé mléko a zakysanou smetanu. V případě potřeby dolaďte konzistenci přidáním trochy vývaru z vaření. Nakonec kaši dochuťte solí, pepřem a špetkou česnekového prášku.


Tipy pro servírování a uchování

Bramborová kaše chutná nejlépe čerstvě připravená, servírovaná rovnou na talíř. Skvěle vypadá i chutná, když ji ozdobíte nasekanou pažitkou nebo čerstvou petrželí. Pokud vám zbyde, uložte ji do uzavíratelné nádoby a dejte do lednice – vydrží až tři dny. Při ohřívání dejte přednost sporáku před mikrovlnkou a přidejte trochu mléka nebo vývaru, aby byla zase krásně jemná a vláčná.

Jednoduchá, poctivá a plná chuti – taková je ta pravá bramborová kaše podle babičky. Udělejte si ji doma i vy a přesvědčte se, že i obyčejná příloha může být naprosto výjimečná.

Bramborová kaše

Bramborová kaše


Bramborová kaše je jemná, nadýchaná příloha, která patří k nejoblíbenějším v české kuchyni. Připravuje se z vařených brambor, másla a mléka, které se vyšlehají do hladké konzistence. Výsledkem je krémová a dokonale ochucená kaše, která ladí s omáčkami, masem i zeleninou. Nejlépe chutná horká, s trochou másla navrchu.


Česneková bramborová kaše

Česneková bramborová kaše


Česneková bramborová kaše je výraznější varianta klasiky, která zaujme svou plnou chutí. Do horké kaše se přidává prolisovaný česnek nebo česnek opečený na másle, který jí dodá pikantní nádech. Výsledkem je krémová, voňavá příloha, která skvěle doplní pečené maso nebo zeleninové pokrmy. Nejlépe chutná čerstvá, posypaná nasekanou petrželkou.


Bramborová polévka bez lepku

Bramborová polévka bez lepku


Bramborová polévka bez lepku je sytý a přitom lehce stravitelný pokrm, vhodný i pro celiaky. Připravuje se z brambor, kořenové zeleniny, česneku a dochucuje se majoránkou a pepřem. Zahušťuje se rozmačkanými bramborami nebo bezlepkovým škrobem, takže si zachová tradiční chuť i strukturu. Nejlépe chutná teplá s čerstvým bezlepkovým pečivem nebo samotná.


Bramborová kaše se slaninou

Bramborová kaše se slaninou


Bramborová kaše se slaninou je sytá a lahodná příloha, která spojuje krémovou jemnost s křupavou slaností. Do hotové kaše se vmíchají opečené kousky slaniny a někdy i osmažená cibulka pro ještě bohatší chuť. Máslo a mléko dodají kaši sametovou konzistenci, zatímco slanina přidá výrazný kontrast. Skvěle doplní pečená masa nebo ji lze podávat i jako hlavní chod.


Bramborová kaše s květákovo-mrkvovým pyré

Bramborová kaše s květákovo-mrkvovým pyré


Bramborová kaše s květákovo-mrkvovým pyré je jemná, zdravější varianta klasické přílohy. Vařený květák a mrkev se rozmixují dohladka a smíchají s bramborami, čímž vznikne krémová směs plná zeleninové chuti. Tato barevná a výživná kaše chutná skvěle k rybám, masu i jako lehký samostatný pokrm. Navrch se hodí kapka másla nebo posypání bylinkami.


Bramborová kaše s parmezánem a slaninou

Bramborová kaše s parmezánem a slaninou


Bramborová kaše s parmezánem a slaninou je luxusní příloha plná výrazných chutí. Jemně nastrouhaný parmezán dodá kaši krémovost a sýrnatou hloubku, zatímco křupavá slanina přidá slaný kontrast. Kaše je díky máslu a mléku sametově hladká a voní po sýru a opečeném mase. Skvěle doplní steak, pečené kuře nebo ji lze jíst i samotnou jako syté jídlo.



Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář

Pro přidání komentáře k Bramborová kaše podle babiččina receptu, kterou si zamilujete, je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:



×