5 tipů jak zpracovat velikonoční vajíčka
Velikonoční svátky jsou u konce a v ošatce zbyla kopa vajec? Vyhodit je by byla škoda a mrhání peněz, protože vejce jsou velmi dobrým zdrojem bílkovin, kvalitních tuků, vitamínů i některých minerálů a dají se použít pro přípravu hlavních jídel i svačin. Vajíčková pomazánka je klasika, vařená vejce se dají přidat také do salátů nebo je jednoduše nakrájet na kolečka a obložit s nimi chléb namazaný máslem. Co ještě lze z vajec natvrdo nachystat a jakou mají trvanlivost? Připravili jsme pro vás několik nápadů a tipů jak s vaječnou nadílkou naložit.
Trvanlivost vajec natvrdo
Na svátečním stole byly nabarvená vajíčka krásnou dekorací. Jak rychle se ale musí po Velikonocích sníst, abychom si nepřivodili zdravotní potíže?
Vajíčka se barvila už v dobách před vynálezem lednice, a to z praktických důvodů. Křesťané dodržovali před Velikonoci čtyřicetidenní půst, a aby se nově snesená vejce nezkazila a zároveň odlišila od ostatních, hospodyňky je barvily na červeno. Takto tepelně zpracovaná totiž vydržela až čtyři týdny.
I dnes se můžeme řídit tímto starým postupem. Vejce povařené ve vodě 10 - 12 minut, vydrží při pokojové teplotě až měsíc. Je tu však podmínka, nesmí být po vytažení z horké vody prudce zchlazené. Pokud bylo po uvaření vystaveno prudkému chladu, jeho trvanlivost se zkracuje. Takové vajíčko lze až na dva týdny uskladnit při teplotě 5°C, při pokojové jsou to dva až tři dny.
Tipy co z vajec připravit
Sekaná s vaječným překvapením
Stačí vám k tomu klasický recept na sekanou, a k tomu tři natvrdo uvařená vejce. Masovou směs připravíme dle běžného receptu, a pak polovinu rozprostřeme na podložku tak, aby měla tvar obdélníku. Vejce natvrdo na ni pěkně za sebe poskládáme a přiklopíme druhou polovinou masové směsi. Navlhčenýma rukama uhladíme okraje, sekanou krátce opečeme na rozpáleném oleji (lze vynechat) a pak ji uložíme do trouby. Pečeme ji při 180 °C, přibližně 45 minut.
Pomazánka z vajec a avokáda
Vajíčkové pomazánky máte plné zuby? Pak vyzkoušejte jinou variantu této oblíbené nátěrky, a to se superpotravinou avokádem. Stačí vám k tomu 2 vejce natvrdo, 1 zralé avokádo, cibulka nakrájená najemno, lžička hořčice, dvě lžičky majonézy, trocha olivového oleje, pár kapek citronové šťávy, sůl a pepř. Měkké ingredience rozmačkat, smíchat se zbylými a šup s pomazánkou na chleba.
Vejce plněná šunkovou náplní
Nabarvená vajíčka oloupeme, v půli rozkrojíme a vyjmeme žloutky. Ty rozmixujeme se dvěma až třemi lžícemi tvarohu nebo žervé, stejným dílem šunky a dochutíme bílým pepřem a solí. Za pomoci lžičky vejce naplníme pomazánkou a můžeme servírovat.
Vaječné ragú
Jeden fofr recept na dobrou večeři. Stačí k tomu čerstvé papriky, rajčata, hrnek mléka nebo smetany, nastrouhaný tvrdý sýr, petrželka, cibule a 4 vejce natvrdo. Na oleji zpěníme cibulku, přisypeme nakrájené papriky, rajčata (bez zrníček) a podusíme je. Přidáme koření, trochu soli, přilijeme mléko a přidáme sýr. Vaříme tak dlouho, dokud se sýr neroztaví. Vejce nakrájíme na čtvrtiny, opatrně je přidáme do pánve, ještě jednou směs zahřejeme a pak už servírujeme na talíře. Přikusujeme krajíce bílého chleba.
Vajíčková pomazánka
Bez předpisu na tuto klasiku by v našem výčtu receptů prostě něco chybělo. Velmi chutnou pomazánku připravíme ze čtyř kusů natvrdo uvařených vajec, jedné až dvou kyselých okurek, jednoho žervé, po dvou lžičkách majonézy, hořčice a trošky soli.
Zdroj: bezpecnostpotravin.cz

Vajíčko na hniličku
Kdo si chce po Velikonocích od natvrdo vařených vajec odpočinout, ten ať zkusí variantu na hniličko.

Velikonoční vaječná tlačenka
Pikantní varianta jak si poradit s přebytkem velikonoční vaječné koledy. Stojí za vyzkoušení!