5 nejlepších polévek, které mají Češi rádi

Redakce Jídlo.cz

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

Polévka je grunt! Toto známé české přísloví jen potvrzuje, jak důležité místo zaujímají polévky v naší tradici. České polévky jsou nejen chutné, ale také výživné a zasytící. Představujeme vám pět polévek, které si Češi oblíbili nejvíce.

1. Česnečka

Česnečka
Foto: Depositphotos / Jidlo.cz

Nejoblíbenější česká polévka září na prvním místě. Tato léčivá polévka je ideální v zimním období nebo při nachlazení. Klasická verze obsahuje vývar, česnek, kmín, brambory a majoránku. Někdo do ní přidává i sádlo pro ještě intenzivnější chuť.

Hlavní ingredience: česnek, brambory, kmín, majoránka, vývar
Recepty na česnečku


2. Zelňačka

Zelňačka
Foto: Depositphotos / Jidlo.cz

Na druhém místě se umístila zelňačka. Připravuje se z kysaného zelí, brambor, klobásy a často i smetany. V některých rodinách je dokonce tradiční vánoční polévkou. Existují různé verze - bílá i červená s paprikou.

Hlavní ingredience: kysané zelí, brambory, klobása, zakysaná smetana
Recepty na zelňačku

3. Bramboračka

Bramboračka
Foto: Depositphotos / Jidlo.cz

Třetí místo patří bramboračce. Tato výborně sytá polévka voní celý byt díky sušeným houbám, které ji dodávají tu pravou chuť. Neobejde se ani bez kmínu a někdo do ní přidává klobásu či slaninu. Je hotová do půl hodiny, a pokud ji dáte s krajícem čerstvého chleba, skvěle poslouží jako večeře.

Hlavní ingredience: brambory, sušené houby, kmín, cibule
Recepty na bramboračku

4. Kulajda

Kulajda
Foto: Depositphotos / Jidlo.cz

Čtvrté místo obsadila tradiční jihočeská polévka kulajda, která svým jedinečným spojením smetany, hub, brambor a kopru vyniká mezi ostatními. Kulajda je natolik populární, že se vaří po celé republice. Její charakteristické složení je doplněno zastřeným vejcem a někdy i octem pro ostřejší chuť.

Hlavní ingredience: houby, brambory, smetana, kopr, vejce
Recepty na kulajdu

5. Hovězí vývar

Hovězí vývar
Foto: Depositphotos / Jidlo.cz

Na pátém místě se umístil klasický hovězí vývar. Tato základní polévka české kuchyně je čirá zlatavá polévka, do které se nejčastěji přidávají domácí nudle, játrové knedlíčky nebo celestýnské nudle. Kvalitní vývar vaří dlouhé hodiny a je považován za základ dobré kuchyně.

Hlavní ingredience: hovězí maso s kostí, kořenová zelenina, koření, nudle/knedlíčky
Recepty na hovězí vývar

BONUS: Valašská kyselica

Valašská kyselica je typická polévka z východní Moravy. Na rozdíl od slovenské kapustnice je bílá (ne červená) a připravuje se z kysaného zelí, brambor, klobásy a smetany. Někdo dokonce přidává sušené houby pro obohacení chuti. Je to tak hutná polévka, že může sloužit jako hlavní jídlo.

Hlavní ingredience: kysané zelí, brambory, klobása, smetana, kmín
Recept na valašskou kyselicu

Tipy pro přípravu polévek:

  • Při přípravě zelňačky vařte brambory zvlášť, aby změkly
  • Do kulajdy přidejte čerstvý kopr až na konec vaření
  • Česnečku podávejte s opečeným chlebem
  • Do bramboračky nezapomeňte na sušené houby, jsou klíčové pro chuť
  • Hovězí vývar by měl vařit alespoň 3 hodiny

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář

Pro přidání komentáře k 5 nejlepších polévek, které mají Češi rádi, je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:



×