5 druhů bramborové kaše, nad kterými se vám budou sbíhat sliny
Redakce Jídlo.cz
Bramborová kaše nemusí být nudná příloha. S trochou kreativity z ní uděláte královnu talíře! Vyzkoušejte našich pět variant, které uspokojí jak milovníky klasiky, tak gurmány hledající nové chutě.
Klasická máslová kaše jak od babičky
Suroviny
- 1 kg moučných brambor
- 100 g másla
- 200 ml plnotučného mléka
- Sůl dle chuti
- Muškátový oříšek (volitelné)
Postup
- Brambory oloupejte, nakrájejte a uvařte v osolené vodě doměkka.
- Slijte vodu a brambory rozšťouchejte nebo použijte lis na brambory.
- Vmíchejte máslo a postupně přilévejte teplé mléko, dokud není kaše krásně hladká.
- Ochuťte špetkou muškátového oříšku, pokud máte rádi.
Česneková kaše pro milovníky výrazných chutí
Suroviny
- 1 kg brambor
- 4 stroužky česneku
- 100 ml smetany ke šlehání
- 50 g másla
- Sůl a pepř
Postup
- Brambory uvařte do měkka a slijte vodu.
- Česnek oloupejte a krátce osmahněte na másle.
- Rozšťouchejte brambory a přidejte česnekové máslo a smetanu.
- Osolte, opepřete a vyšlehejte do hladka.
Sýrová kaše s parmazánem a čedarem
Suroviny
- 1 kg brambor
- 100 ml mléka
- 50 g másla
- 50 g strouhaného parmazánu
- 50 g nastrouhaného čedaru
- Sůl, pepř
Postup
- Brambory oloupejte, uvařte a slijte.
- Rozšťouchejte je s máslem a mlékem.
- Přidejte parmazán a čedar, míchejte, dokud se nerozpustí.
- Dochutťe solí a pepřem.
Bylinková kaše s petrželkou a pažitkou
Suroviny
- 1 kg brambor
- 150 ml mléka
- 50 g másla
- Hrst čerstvé pažitky
- Hrst hladkolisté petrželky
- Sůl, pepř
Postup
- Uvařené brambory rozšťouchejte s máslem a mlékem.
- Nasekejte bylinky a vmíchejte je do hotové kaše.
- Dochutťe solí a pepřem.
Veganská bramborová kaše s olivovým olejem
Suroviny
- 1 kg brambor
- 100 ml rostlinného mléka
- 4 lžíce kvalitního olivového oleje
- Sůl, pepř
- Špetka kurkumy nebo uzené papriky (volitelné)
Postup
- Brambory uvařte, slijte a rozšťouchejte.
- Přidejte rostlinné mléko a olivový olej.
- Dochutťe solí, pepřem a případně kořením.
Ať už zvolíte kteroukoli variantu, servírujte kaši čerstvou a horkou – ideálně s dušeným masem, houbovou omáčkou nebo jako součást vegetariánského menu. Dobrou chuť!