5 druhů bramborové kaše, nad kterými se vám budou sbíhat sliny

Redakce Jídlo.cz

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

Bramborová kaše nemusí být nudná příloha. S trochou kreativity z ní uděláte královnu talíře! Vyzkoušejte našich pět variant, které uspokojí jak milovníky klasiky, tak gurmány hledající nové chutě.

Klasická máslová kaše jak od babičky

Suroviny

  • 1 kg moučných brambor
  • 100 g másla
  • 200 ml plnotučného mléka
  • Sůl dle chuti
  • Muškátový oříšek (volitelné)

Postup

  1. Brambory oloupejte, nakrájejte a uvařte v osolené vodě doměkka.
  2. Slijte vodu a brambory rozšťouchejte nebo použijte lis na brambory.
  3. Vmíchejte máslo a postupně přilévejte teplé mléko, dokud není kaše krásně hladká.
  4. Ochuťte špetkou muškátového oříšku, pokud máte rádi.

Česneková kaše pro milovníky výrazných chutí

Suroviny

  • 1 kg brambor
  • 4 stroužky česneku
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 50 g másla
  • Sůl a pepř

Postup

  1. Brambory uvařte do měkka a slijte vodu.
  2. Česnek oloupejte a krátce osmahněte na másle.
  3. Rozšťouchejte brambory a přidejte česnekové máslo a smetanu.
  4. Osolte, opepřete a vyšlehejte do hladka.

Sýrová kaše s parmazánem a čedarem

Suroviny

  • 1 kg brambor
  • 100 ml mléka
  • 50 g másla
  • 50 g strouhaného parmazánu
  • 50 g nastrouhaného čedaru
  • Sůl, pepř

Postup

  1. Brambory oloupejte, uvařte a slijte.
  2. Rozšťouchejte je s máslem a mlékem.
  3. Přidejte parmazán a čedar, míchejte, dokud se nerozpustí.
  4. Dochutťe solí a pepřem.

Bylinková kaše s petrželkou a pažitkou

Suroviny

  • 1 kg brambor
  • 150 ml mléka
  • 50 g másla
  • Hrst čerstvé pažitky
  • Hrst hladkolisté petrželky
  • Sůl, pepř

Postup

  1. Uvařené brambory rozšťouchejte s máslem a mlékem.
  2. Nasekejte bylinky a vmíchejte je do hotové kaše.
  3. Dochutťe solí a pepřem.

Veganská bramborová kaše s olivovým olejem

Suroviny

  • 1 kg brambor
  • 100 ml rostlinného mléka
  • 4 lžíce kvalitního olivového oleje
  • Sůl, pepř
  • Špetka kurkumy nebo uzené papriky (volitelné)

Postup

  1. Brambory uvařte, slijte a rozšťouchejte.
  2. Přidejte rostlinné mléko a olivový olej.
  3. Dochutťe solí, pepřem a případně kořením.

Ať už zvolíte kteroukoli variantu, servírujte kaši čerstvou a horkou – ideálně s dušeným masem, houbovou omáčkou nebo jako součást vegetariánského menu. Dobrou chuť!



Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář

Pro přidání komentáře k 5 druhů bramborové kaše, nad kterými se vám budou sbíhat sliny, je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:



×