Houbovo masová směs s bramborovými plackami . recepty, fotografie a články


Vše co jste chtěli vědět o Houbovo masová směs s bramborovými plackami . . Ať už je to recept, článek nebo fotografie týkající se Houbovo masová směs s bramborovými plackami ., tak jistě skvěle poslouží jako inspirace pro přípravu nebo zdroj informací o Houbovo masová směs s bramborovými plackami . zde koupíte rychle a výhodně bez složitého prohledávání jednotlivých eshopů.

Pikantní masová směs na topinky
Uložit recept!
recepty
recepty

Pikantní masová směs na topinky

...masová směs na topinky se nám bude hodit nejen jako malé ... pohoštění pro přátele k pivu či vínu. Může to být i dobrá a sytá večeře...

Masová směs s bramborami a zeleninou
Uložit recept!
recepty
recepty

Masová směs s bramborami a zeleninou

...bramborami a zeleninou je upečená v jednom pekáči. Jednoduchý recept, čas pečení trochu delší, ale...

Bliny – bohatě plněné a tak trochu jiné palačinky
Uložit recept!
článek
článek

Bliny – bohatě plněné a tak trochu jiné palačinky

...se to jako palačinka, ale palačinka to není. Ruské bliny jsou místní variantou například ... crépes nebo našich sladkých palačinek. A není vůbec divu. Tento druh pokrmu je oblíbený ... po celém světě. Tenká placka z chutného těsta se plní ... nejrůznějšími náplněmi. U nás v Česku si je nejčastěji dopřáváme s ... marmeládou nebo skořicovým cukrem. Francouzské crépes se zase plní kaštanovým krémem ... nebo špenátem, šunkou a rozpečeným sýrem. A na východě Evropy jsou tyto placky, bliny, ... obědem, protože se často dělají s masovou náplní. Pro prastaré Slovany bliny svým kulatým tvarem ... představovaly symbol slunce. Dodneška se dokonce v Rusku slaví svátek, který ... je tomuto pokrmu zasvěcen. Jmenuje se Maslenici, což znamená týden másla, ... které se právě na bliny maže. Někde se bliny také podávají na pohřbu k uctění ... mrtvého. I když byste si naše české palačinky a bliny ... složením i svojí přípravou nejde o stejné jídlo. Důležitou vlastností těchto placek je, že ... zůstávají vláčné i třeba hodinu po dokončení. Není palačinka jako palačinka Do mléka se ... nejprve přidá žloutek. Ve druhé nádobě se do mouky udělá důlek a vlije ... je složen z cukru, vlažné vody a čerstvých kvasnic. Dřív se používala téměř výhradně pohanková mouka, ... dnes se míchá s hladkou pšeničnou moukou. Použít můžete i droždí sušené. Mléko se žloutkem ... do mouky, promícháte a vmícháte ušlehaný bílek. Do těsta potom můžete přidat i rozpuštěné máslo, ... zakysanou smetanu nebo med. Recept na bliny je totiž velmi častou položkou v ... kuchařkách, a tak existuje spousta jejich variant. Porce přesně podle vás Těsto na bliny je o něco ... hustější a táhlejší než těsto na palačinky. Když jej vytvoříte, nechte ho chvíli odpočívat do ... té doby, než se v něm nezačnou tvořit bublinky. Jakmile začne těsto tímto způsobem pracovat, ... bliny udělejte na pánvi stejně jako palačinky. Ve velikostech porcí se meze nekladou. Někdo je ... jednohubky, někdo zase s obvodem až 40 centimetrů. Ty velké se výborně skládají tak, že vám z nich ... náplň nepadá. Bliny na slano Do blin si dejte opravdu, co ... chcete. Univerzální chuť těsta to unese. Na Ukrajině se jako náplň používá masová směs, ... kuřecí maso, houby, a dokonce bramborová kaše. K tomu také jedna specialita – ostrá mrkev. Jde o ... mrkev naloženou v octu, oleji a pepři. V Rusku bliny rádi plní kaviárem nebo krabím ... masem se zakysanou smetanou. Oblíbenou variantou je zakysaná smetana se ... Schwarzwaldskou šunkou, modrým sýrem a hruškou. Další volbou může být variace na pastrami, při ... s rostbífem, hořčicí, kyselou okurkou a cibulí. Oblíbenou náplní také zůstávají ty s uzeným ... lososem nebo fetou a špenátem. Bliny na sladko Máte-li rádi sladké, určitě ... nad klasiky, a to marmeládu nebo cukr se skořicí. Pražský podnik Blin Prague, který se vyloženě na ... či tvarohem, ovocem a čokoládovou polevou. Pokud vás neláká ani tato kombinace, zkuste bliny ... s mascarpone s jablky nakrájenými na tenké plátky. Exotickou, ale chuťově bohatou variantu ... kombinaci se sýrem Philadelphia nebo s kozím sýrem. Sýry můžete na pánvi nechat „povolit“. A konečně ... je zde hlavně mezi dětmi oblíbená verze. Na náplň použijte tvaroh, vejce, cukr a sušené ... ovoce. Bliny s touto náplní srolujte a potřené máslem ... vložte na dvacet minut do trouby. Podávejte se zakysanou smetanou...

Kluci v akci vyrazili na cesty. Jaké dobroty uvařili?
Uložit recept!
článek
článek

Kluci v akci vyrazili na cesty. Jaké dobroty uvařili?

...a v nedávném díle zavítal do Karlovarského kraje. Pomocníkem mu byl tentokrát šéfkuchař Grandhotelu ... několikrát získala ocenění Regionální potravina. Naposledy to bylo za Jersey mléko, které je ... unikátní lahodnou chutí a vyšším obsahem tuku. Kuchaři Ondrové se z něj rozhodli připravit ... lahodný dezert panna cottu. Recept na panna cottu s karamelizovanými ... 4 plátky želatiny + vodu pro nabobtnání, 10 g medu. Dále 30 g kukuřičných vloček a 20 g cukru pro ... jejich karamelizaci. Navrch přijdou čerstvé borůvky a borůvková ... marmeláda. Postup: Větší díl vloček namočíme do mléka a ... rozmixujeme tyčovým mixérem. Směs vložíme do lednice a necháme přes noc odpočinout. ... vložíme do hrnce s vodou a necháme nabobtnat. Scezené mléko dochutíme medem, přivedeme k varu, ... a přidáme nabobtnanou želatinu, již bez vody. Směs promícháváme metličkou, a když se želatina ... rozpustí, můžeme ji nalít do připravených misek. V kastrůlku mezitím rozpustíme cukr a do ... lupínků, které v karamelu pěkně obalíme. Dezert zdobíme marmeládou, čerstvým ovocem a ... lupínky. Králičí stehno s hroznovým vínem a hořčičným ... stehnem s hroznovým vínem a hořčičným semínkem. Kvasový pecen z Dolního Žandova se pyšní nejen ... je i on nositelem ocenění Regionální potravina. Zajímavosti o chlebu přišel do pořadu povyprávět ... jeden z jeho tvůrců, pekař Petr Hnat. Základem pro tento recept je chléb. Ať už ... 50 ml jablečného octa, 10 g cukru a trochu soli. Postup: V rendlíku rozehřejeme trochu oleje, ... česnek, mrkev, bobkový list a krátce orestujeme. Když zelenina zesklovatí, přidáme maso, zalijeme ... chvíli svařit, přilijeme vodu a vaříme do měkka. Uvařené stehno roztrháme po vláknech. V menším ... rozpustíme sádlo a pak ho lehce vmícháme k masu. Dochutíme solí, necháme krátce zatuhnout a masová ... pomazánka je hotová. Jako přílohu budeme podávat hroznové víno s ... hořčičným semínkem v octovém nálevu. V hrnci svaříme vodu s octem a cukrem, přidáme ... semínko (vodu je třeba po každém svaření vyměnit). Necháme několik minut marinovat. Na krajíc chleba ... hroznové víno a dozdobíme hořčičným semínkem.   Foto a zdroj: Česká...

Masová hovězí roláda s vejci
Uložit recept!
recepty
recepty

Masová hovězí roláda s vejci

...s vejci je nejlepší s jakkoliv upravenými brambory. Můžete přidat i čerstvý zeleninový salát...

Masová telecí roláda
Uložit recept!
recepty
recepty

Masová telecí roláda

...bramborami politými máslem nebo vypečenou šťávou. Je to skvělé jarní jídlo vonící bylinkami, hodí ... se jako hlavní jídlo třeba o velikonocích. Nejprve si připravíme nádivku. V míse smícháme ... smetanu se žloutky a rozpuštěným máslem. Pak přidáme rohlíky nakrájené na drobné kostičky, ... osolíme, opepříme a vše důkladně promícháme. Nakonec opatrně přidáme tuhý sníh ušlehaný z ... bílku a nadrobno nasekané kopřivové listy. Telecí maso bez kostí upravíme na prkénku na ... plát, osolíme ho a opepříme. Rozetřeme na maso hotovou nádivku a zarolujeme ho. Roládu pečlivě ovážeme kuchyňskou nití. Do ... na kostičky a na ni nadrobno pokrájenou cibulku. Navrch položíme připravenou roládu a v troubě ... na 180 stupňů ji pečeme přibližně 1,5 až 2 hodiny. Před krájením roládu vyjmeme z pekáče a...

Masová rýže s paprikou
Uložit recept!
recepty
recepty

Masová rýže s paprikou

...je chutné, jednoduché a rychle připravené jídlo. Nejlepší bude z mletého vepřového masa...

Svatomartinské posvícení: dobroty, které prověřil čas
Uložit recept!
článek
článek

Svatomartinské posvícení: dobroty, které prověřil čas

...svatému Martinovi tradičně patří masová pečínka z opeřence, konkrétně z husy. V tento ... však podávaly pokrmy nejen masité, ale také sladké. Co nesmělo na sv. Martina chybět na stole? K ... datu 11. listopadu se váže hned několik tradic, které jsou ... s oblíbeným světcem, ale také s mladým vínem. V tento den se slaví svátek svatého Martina, ... který býval římským vojákem. Když se s žebrákem podělil o svůj vojenský plášť, ... v noci se mu zjevil Kristus a Martin prozřel. Opustil vojenskou službu, přijal křest a žil ... velmi skromně. Domov našel u města Poitiers, kde založil klášter ... a v roce 371 byl zvolen biskupem v Tours. Za svého života se těšil veliké úctě a skonal ... kolem roku 397. Martin se stal patronem vojáků, žebráků, ale také ... koní a řemeslníků, kteří mají s koňmi co dočinění. Světec je považován za ochránce zvířat, tedy i ... hus. Zima se blíží Podle kalendáře zima nastává o ... zimním slunovratu, který letos připadá na 21. prosince. Sníh a teploty pod nulou se však často ... Martina, jak dokládají i některé pranostiky. Na svatého Martina pláče husí rodina Pečená ... martinská husa je pokrm, který se podává od 15. století až do dnešních dob. Jen už v něm není ... tolik symboliky jako v dobách dávno minulých. A proč se jí zrovna husy? S tím jsou spojeny ... legendy o Martinovi a jeho jmenování biskupem. Martin údajně o takovou poctu příliš nestál a ... chtěl dál zůstat v ústraní. Před církevní delegací se proto ukryl v husníku, ... ho však vyplašené husy svým kejháním prozradily. Další z legend praví, že hlasité husy jednou ... překazily Martinovo kázání. Za tyto skutky si prý opeřenci zaslouží jít ve ... svátek svatého Martina na pekáč. Sladké pečené dobroty Pekly se však nejen husy, ... ale také sladké dobroty, konkrétně rohlíky. Přezdívalo se jim také rohy nebo podkovy, protože ... rohy dobytka nebo podkovy koně svatého Martina. Rohlíky se zpravidla plnily mákem či povidly. V ... ořechovou a kakaovou, tak se nechte inspirovat. Recept na svatomartinské rohlíky Suroviny na ... g másla moučkový cukr pro ozdobu   Postup: 1. Do velké mísy nastrouháme máslo, přidáme sýr, ... mouku, sůl a směs krátce prohněteme. Těsto zabalíme do fólie nebo pečícího papíru a ... uložíme na chvíli do lednice. 2. Ořechy nameleme a v misce je smícháme s ... marmeládou a kořením. V jiné misce promícháme povolené máslo, kakao a ... cukr do tužší pomazánky. 3. Vychlazené těsto rozdělíme na dva díly. Každý díl ... na pomoučeném vále vyválíme do placky. Jednu placku potřeme ořechovou a druhou kakaovou ... náplní. Každou placku rozřízneme na dvanáct výsečí a od ... širšího konce ke špičce smotáme rohlíček. 4. Troubu předehřejeme na 180°C. Rohlíčky vyskládáme ... vyložený pečícím papírem a pečeme 10 – 15 minut. Lehce vychlazené pečivo pocukrujeme moučkovým ... cukrem a podáváme.        ...

Pořiďte si vermikompostér a sledujte živý zázrak přímo ve vašem obýváku...
Uložit recept!
článek
článek

Pořiďte si vermikompostér a sledujte živý zázrak přímo ve vašem obýváku...

...bioodpad chytře a pořiďte si kompostér. V dnešní době můžete v klidu kompostovat i doma v ... sledovat jak se vám v kompostéru prohánějí žížaly. Z našeho denního odpadu až 40 % tvoří bioodpad, ... se dá velmi nenáročně přetvořit v úrodnou půdu. Ideální společník do bytu Pokud plánujete ... ale nemáte k dispozici zahradu, nezoufejte. Kupte si několik kalifornských žížal ... vermikompostér a můžete začít. V dnešní době na trhu najdete mnoho designových ... že to u vás doma bude vypadat jako u domorodců. Dají se zastrčit pod lavici nebo třeba schovat v ... temném koutě a tím výrazně šetří místo. Při umisťování vermikompostéru hraje zásadní roli ... nesmí být umístěn na přímém slunečním žáru. Pokud máte zručné ruce, nebo spadáte mezi nadšené ... vermikompostér si můžete snadno vyrobit sami. Vermikompostér umožňuje likvidovat domácí ... bioodpad pomocí kalifornských žížal. Kuchyňským odpadem tak můžete krmit žížaly, které ... přemění zbytky jídla na kvalitní hnojivo a tzv. žížalí čaj. Ten je pro rostliny doslova zázračný! ... sci-fi filmu, nemusíte se však obávat žádné invaze. Kalifornské žížaly mají oproti místním ... středoevropským mnohem větší apetit. Současně jsou více světloplaché, a pokud přímo ... nehladoví, na zemský povrch se nederou. Krmit je můžete v podstatě čímkoliv organickým, ... co patří do kompostu. Pozor ale na zbytky, které ani do kompostu, ani ... Žížaly ale milují kávový lógr a čajové pytlíčky. Zato jim nechutná cibule, česnek a opovrhnou i ... zázvorem a chilli. Nedoporučuje se krmit je bramborovými slupkami. Proč? Ne kvůli žížalímu apetitu, ale ... kvůli zanesení vermikompostéru octomilkami. Ty jsou častým vedlejším projevem domácího ... kompostování, a to značně nepříjemným.   Určitě znáte pořekadlo „Prach jsi a v prach ... který bychom jinak bez náhrady pohřbili pod zem. V lepším případě bychom tyto cenné zdroje využili ... alespoň při energetickém využití odpadu. Třiďte bioodpad, stačí málo a příroda nám to ... vrátí....

Masová pomazánka
Uložit recept!
recepty
recepty

Masová pomazánka

...pomazánka je skvělá třeba na topinky. Nebo namažte čerstvou bagetu a obložte ji...

Kuřecí směs se zeleninou a rýží
Uložit recept!
recepty
recepty

Kuřecí směs se zeleninou a rýží

...zeleninou a rýží je pikantní a přitom lehké jídlo. Máme-li více druhů zeleniny, můžeme je do pokrmu ... klidně přidat. Rýži uvaříme podle návodu do měkka. Do ... porce kuřete, přidáme utřený česnek a bobkový list. Zalijeme vodou tak, aby bylo maso potopeno. ... Přivedeme k varu a vaříme asi 15 minut. Pak maso vyndáme a nakrájíme na menší proužky. ... proužky a hrachové lusky překrojené na poloviny. Přidáme nakrájené maso a zprudka osmahneme. Pak ... teplotu a restujeme pár minut za stálého míchání. Potom odstavíme z plotny a podle chuti osolíme. ... cukr, vývar, sezamový olej a kukuřičný škrob. Servírujeme kuřecí směs zalitou omáčkou a jako ... přílohu vařenou rýži. Můžeme také hotový pokrm uchovat v mrazničce ... dáme zmrazit kuřecí kousky, zvlášť zeleninovou směs, zvlášť rýži a zvlášť omáčku. Před použitím...

Pikantní směs na topinky
Uložit recept!
recepty
recepty

Pikantní směs na topinky

...rychlou večeři nebo pohoštění k posezení s přáteli. Je to rychlé a jednoduché....

Top 10 českých polévek
Uložit recept!
článek
článek

Top 10 českých polévek

...je jídlo, které člověk zná odpradávna. Tento tekutý a většinou teplý pokrm se obvykle ... hrnci a na celém světě existují stovky jeho druhů. Jsou polévky slané, sladké, teplé i studené, ... zahuštěné i čiré. Základními ingrediencemi pro vaření polévek jsou ... druhy mas, nespočetné množství bylinek a koření. A pak samozřejmě nudle a další těstoviny, rýže a ... mnohé další polévkové zavářky, nebo krutonky. Některé polévky si už rovnou spojujeme se zeměmi ... kde vznikly a kde je jejich obliba největší. Třeba francouzská cibulačka nebo bujabéza, ruský ... většinou ochutnáváme na svých cestách po světě. Ale ani u nás doma není o typicky české a známé ... polévky nouze. A je těžké vybrat z nich tu nejoblíbenější. Je ... pravda, že pro každého z nás to může být jiná. Ale těchto deset z nich se o prvenství rozhodně ... uchází : 1. BramboračkaSytá, zahuštěná polévka, co voní po ... houbách a majoránce. Je plná zeleniny a její chuť je nezaměnitelná. ... hlavní jídlo, když ji doplníme čerstvým pečivem. V zimním období, když se vracíme promrzlí z ... bruslení či lyžování, nás skvěle zahřeje a nasytí. 2. KulajdaDalší polévka, kde hrají prim houby, ... ať už čerstvé nebo sušené. Lahodná nakyslá chuť a smetanová jemnost jsou ... jejím specifickým rysem. Bývá nazývána královnou houbových polévek a v ... jižních Čechách právem vládne. Stejně jako předchozí bramboračka, i tato polévka ... může být jediným chodem oběda nebo večeře. Vaříme ji po celý rok (v létě třeba s čerstvě ... houbami) a snadno ji připravíme během půlhodiny. 3. Dršťková polévkaTrochu delší čas na vaření ... odradit od přípravy této husté a voňavé dobroty. Dršťky jsou vyhledávanou lahůdkou po celém světě ... dají koupit i předvařené a nakrájené na kousky. Tato polévka je typickou přesnídávkovou polévkou. ... říz a není divu, že je jednou z nejoblíbenějších. 4. ČesnečkaČirá polévka, která nás postaví na ... nohy. Pro její říznou chuť si na ní s vděčností ... během celého roku a v chřipkovém období obzvlášť. Její další skutečně velkou předností je to, že je ... připravena během chvilky. Kromě chlebových krutonků ji můžeme obměnit třeba ... tím, že hotovou porci posypeme strouhaným sýrem.   5. Zelňačka s klobásouPikantní polévku z ... den předem a bude ještě lepší než čerstvá. Původní „Valašská kyselica“ je dnes s různými ... obměnami gastronomickou lahůdkou. Kysané zelí je bezesporu prospěšné našemu zdraví ... ostřejší koření bude chutnat i větším dětem. 6. Hovězí polévkaNěkteré slavnostní obědy se nemohou ... obejít bez hovězí polévky. Sice je s její přípravou trochu víc práce, ale ... voňavý, silný a posilující vývar za to stojí. Kromě toho můžeme pokaždé polévku obměnit jinou ... zavářkou. Přidáme-li třeba k nudlím ještě játrové knedlíčky ... vznikne skutečná delikatesa. 7. Květáková polévkaSnadná a rychlá chuťově výrazná ... polévka. Zjemněná vejcem je kulinářským zážitkem. Můžeme k ní přichystat třeba krutony z pečiva ... nebo nasucho opečenou topinku. Skvělá je k večeři nebo jako první chod oběda. 8. Rajská polévkaNěkdo ji nemusí pro její ... svéráznou chuť a někteří ji právě pro ni milují. Můžeme ji připravit z čerstvých rajčat nebo z ... rajčatového protlaku. S protlakem je příprava rychlejší, ale dejme si ... pozor na kvalitu kupovaného protlaku. Polévka je krémová a jemná a hodí se i jako lehká ... svačina. 9. Gulášová polévkaHustá masová polévka, typická svou červenou barvou, je také ... jednou z nejznámějších přesnídávkových polévek. Je výrazná svou hustotou a ostřejší chutí. ... gulášová polévka je přece jen docela něco jiného. 10. Vánoční rybí polévkaMálokde chybí na ... stejně jako vánoční kapr a bramborový salát. Každá rodina už má většinou svůj oblíbený recept. ... recept je jednoduchý, klasický a roky prověřený. Zvládnou ho i ti, kdo ještě nikdy rybí polévku ... nevařili. Jsou lidé, kteří polévky vůbec nejedí. A pak jsou tu ti kteří si život bez nich nedokáží ... představit. Na závěr musíme dodat, že nejenže nám polévky ... pro nás z gastronomického hlediska velký význam. Některé povzbudí naše chuťové buňky a připraví je ... na další jídlo. A některé jsou tu pro to, aby nás důkladně ... nasytily. Polévka dodá našemu organizmu tekutiny, zahřeje ... nás a dodá nám energii. V tomto našem uspěchaném světě jsou polévky...

Zavařovací sezóna v plném proudu - zavařte si ovoce a zeleninu na zimu…
Uložit recept!
článek
článek

Zavařovací sezóna v plném proudu - zavařte si ovoce a zeleninu na zimu…

...jak konzervovat letošní úrodu ovoce a zeleniny. Dobře zavařené produkty vydrží i několik roků ve ... stavu, kdy jsou vhodné k další kuchyňské úpravě. Tato skvělá tradice našich babiček zpracování ... letního bohatství se vám v zimě bude hodit. Možná se budete divit, ale zavařování nemá zase ... tak hluboké kořeny. Ve světě začal se zavařováním okolo roku 1800 ... kuchař Nicolas Appert, když vynalezl sterilaci. Získal za ni cenu vypsanou francouzskou vládou a ... za utržené peníze založil první konzervárnu. U nás se hospodyně učily zavařováním uchovat ... známá kuchařka Marie Janků-Sandtnerová. Co vše se dá zavařovat? Hotová jídla masováZavařovat se dají všechny druhy guláše, všechna ... lečo s uzeninou a mnoho dalších masových jídel. Pozor, sklenice s omáčkou je lepší plnit méně - ... mohou při sterilizaci "utíkat". Hotová jídla nemasováZeleninová rizota, špagety s omáčkou, nebo ... zeleninou, bezmasé lečo, jednodruhová zelenina, směsi zeleniny a další nemasová jídla. MasoZavařujeme ... nebo pečením, mohou být polovařená i syrová. V tom případě je musíme dodělat při samotném ... zavařování. Při teplotě 100°C sterilujeme maso ve sklenici 1 ... 5 - 2 hodiny, podle druhu masa. Pro zavařování mohou být použity všechny druhy ... nejvhodnější je asi vepřové, kuřecí a krůtí maso. Zavařit se prý dá i celá zabíjačka - zabíjačková ... ovar, jelita i jitrnice, škvarky se sádlem. Uzené, klobásy, dokonce i paštika. Zavařovat se ... dají i ryby a pokrmy z nich. ZeleninaZe zeleniny zavařujeme zcela určitě ... nejčastěji okurky. Nakládačky se zavařují v nepočítaně různých ... sladko-kyselých nálevech. Většina zavařujících má svůj "vyzkoušený a ... speciální" nálev. Další často zavařované zeleniny jsou - zelí, ... dýně, chřest, mladé kukuřičky a cibulky, česnek. Zavařují se nejrůznější zeleninové směsi, ... čalamády a čatní. Další možností zavařování jsou zeleninové ... protlaky a kečupy. OvoceZavařujeme hlavně ovoce zahradní - třešně a ... švestky, blumy a špendlíky, ale i rybíz a angrešt. Také lesní plody - mailny, ostružiny, borůvky a ... brusinky. Zavařovat můžeme i ovoce, které u nás neroste, ... je možné ho koupit - ananas, mango, kiwi a další. Zavařujeme také upravené ovoce - např. strouhaná ... jablka na závin. Základem zavařování je cukr, případně další umělá ... koření v podobě hřebíčku, skořice, badyánu.Zavařují se ovocné kompotové směsi, ovocná pyré, ... kapitolou zavařování jsou marmelády a džemy. SpecialityPopulární jsou pikantní pálivé papriky ... - kozí rohy, feferonky, chilli papričky. Oblíbená specialita k zavařování jsou také houby. ... Zavařují se v kyselých a sladkokyselých nálevech. Všechny houby nejsou pro zavařování vhodné. ... Zavařovat se dá i samotné koření a bylinky - např. kopr a zelený pepř. Způsoby zavařování Princip ... zavařování je poměrně jednoduchý. Do sklenice nalijeme vařicí či velmi horký obsah, ... a dojde tak ke vzduchotěsnému uzavření zavařeniny. Mnohdy tento způsob stačí, aby zavařenina ... vydržela čerstvá do zimy i do další sezony. Chceme-li mít jistotu, že se bakterie uvnitř ... nebudou množit, obsah ve sklenicích sterilujeme. Zavřené sklenice vložíme do vody a za určité ... teploty po danou dobu sterilujeme. Sterilovat sklenice můžeme v hrnci, v troubě, ... dokonce i v myčce. Zároveň je také potřeba k ovoci nebo zelenině ... přírodní konzervant v podobě cukru, soli nebo octa. Velice důležité je hlídat při celém procesu ... hygienu. Sklenice bychom měli pečlivě vymýt, opláchnout ... čistou vodou a nechat volně uschnout na utěrce. Víčka nejprve dobře umyjeme, poté chvíli povaříme ... v hrnci a také je necháme pořádně uschnout. Sklenice můžeme před naplněním také sterilovat v ... troubě. Nejběžněji se zavařuje v hrnci. Buď v tom klasickém, nebo v hrnci přímo určeném k ... zavařování, ke kterému je přiložený teploměr. Do hrnce nalijeme vodu, zapneme plotýnku a vodu ... ohřejeme. Sklenice vložíme do vody, měla by sahat nad ... polovinu sklenic. Při teplotě okolo 80 °C zavařujeme 20 minut. ... Naplněné sklenice můžeme zavařit také v troubě. Připravíme si vyšší plech, do kterého nalijeme ... asi 2 cm vody. Do plechu vyskládáme sklenice tak, aby se ... nedotýkaly. Výhodou je, pokud si do trouby připravíme ... teploměr a budeme hlídat teplotu uvnitř. Troubu nejprve předehřejeme na 120 °C, když je ... předehřátá, můžeme teplotu snížit na 90 °C. Sklenice zavařujeme alespoň 30 minut, nejdéle asi ... 60 minut. Délku zavařování upravíme podle typu ovoce. ... Tvrdší zavařujeme déle než měkké ovoce. Voda se bude vypařovat, a tak je potřeba ji v ... průběhu zavařování dolévat. Na co si dát pozor Nejdůležitější při ... zavařování je dodržování hygieny. Sklenice a víčka musí být nepoškozená, důkladně ... vyvařená (neutíráme je, pouze necháme uschnout). Zavařovací hlavice musí být nepoškozená a musí ... dobře na víčku sedět, i ho dobře přimáčknout. Nezapomeňte dobře umýt syrové zavařované ... potraviny, a zavařujte jen ty kvalitní. Nálev nesmí být naplněný až k hrdlu lahve - ... víčko nemusí držet a potravina se zkazí. Doporučená mezera mezi víčkem a tekutinou je cca ... 1,5 cm. Pokud zavařujete maso, je optimální, když šťáva ... a tuk dosahují do 2/3 masa. Do zavařeného hotového jídla s omáčkou ... mouku ani smetanu, doplňte je až při přípravě. Nezavařujte hotové jídlo s cibulí - může zkvasit. Uzavřené sklenice nesmí po zavaření téci, když ... se obrátí dnem vzhůru. Zavařené sklenice označte datem, případě napište ... co je obsahem. Pokud máte podezření, že zavařené jídlo není v ... rozhodně ho nekonzumujte a bez milosti ho vyhoďte. Vyhnete se zkaženému žaludku, nebo podstatně ... horším potížím.   Velkou výhodou konzervace zavařováním ... jednoduchá možnost uložení, kontroly a transportu. Zavařené potraviny jsou také ihned připravené k ... podle jejich druhu nebo třeba jen ohřátí.  ...

Zapečená zeleninová směs
Uložit recept!
recepty
recepty

Zapečená zeleninová směs

...zeleninová směs je zdravé zeleninové jídlo z jednoho pekáčku....

Lehce pikantní kuřecí směs
Uložit recept!
recepty
recepty

Lehce pikantní kuřecí směs

...pikantní kuřecí směs můžete podávat s dušenou rýží. Nebo také s širokými i rýžovými nudlemi...

Citrusová směs na horký nápoj
Uložit recept!
recepty
recepty

Citrusová směs na horký nápoj

...bude hodit hlavně v tom chladnějším období roku. Po procházce zimním městem nás krásně zahřeje....

Znáte typicky českou kuchyni? Možná si to jen myslíte.
Uložit recept!
článek
článek

Znáte typicky českou kuchyni? Možná si to jen myslíte.

...zelo, smažený sýr, bramborák, guláš, žemlovka. To jsou jen některá z jídel, které pokládáme za ... typicky česká. Některá jimi opravdu jsou, ale rozhodně ne ... všechna. Že třeba štrúdl k nám přišel z Rakouska to mnozí ... asi tušíme. Ale svůj prapůvod má až u osmanských Turků. V ... náplň z jablek a rozinek, a štrúdl byl na světě. A z Vídně pěkně doputoval až k nám. Guláš se ... zrodil v Maďarsku, odkud k nám také přišel. S velkým úspěchem ho vařila už Magdalena ... Dobromila Rettigová. Hustá masová omáčka se spoustou cibule a papriky se stala ... velmi oblíbeným jídlem a dodnes jím je. Můžete si ho dopřát s knedlíky, rýží, těstovinami ... noky nebo s chlebem. Říká se, že recept na řízek přinesl do Vídně ... rakouský maršál Radecký z Itálie. Maso smažené v trojobalu se pak k nám dostalo ... přes české krajany. A velmi rychle zdomácnělo. Zato jak a kde vznikl bramborový salát, ... příloha právě k řízku, se dodnes přesně neví. Snad ho poprvé připravil francouzský kuchař v ... Rusku pro moskevskou honoraci. Kolem roku 1924 se dostal i do našich kuchyní, ... kořenové zeleniny, zato s velkou spoustou majonézy. Od té doby prošel jeho recept mnoha úpravami a ... ostatních receptů možná liší, ale základ je stejný. Brambory, kořenová zelenina, majonéza. Za knedlo ... vepřo zelo ale můžeme dát ruku do ohně. To je opravdu české jídlo. Sice jeho původ spadá ... kde ho geniálně vymyslel jeden pražský restauratér. U nás z neznámého důvodu tak oblíbený smažený ... sýr je původem z Paříže. Zatímco ve Francii ho nyní už těžko uvidíte, v ... Čechách a na Slovensku naprosto zdomácněl. A jsou to asi jediné země, kde ho můžete najít ... na jídelním lístku. Dalším jídlem opravdu českého původu jsou ... škubánky. Podle krajů je někde připravují na slano se ... cibulkou, jinde zas na sladko s mákem a cukrem. Takhle bychom mohli hledat původ jídel typicky ... českých dál a dál. Ale proč bychom to vlastně dělali. Naše česká ... je specifickým typem středoevropské kuchyně. Náš jídelníček je velmi pestrý, obsahuje mnoho ... houby, což v jiných kuchyních tak obvyklé není. Dnes už jsme ale procestovali spoustu zemí, těch ... a ochutnali jsme spoustu různých cizích kuchyní. Takže máme na výběr. Dnes není problém si uvařit ... francouzské, vietnamské, thajské nebo jiné. Dostupnost potřebných surovin je velká. A ačkoliv ... občas si rádi pochutnáme i na typicky českém jídle. I když už víme, že to vlastně ani nemusí být tak ... úplně pravda.  ...

Květen je měsícem hamburgerů. Vyzkoušejte jejich masovou i vegetariánskou variantu!
Uložit recept!
článek
článek

Květen je měsícem hamburgerů. Vyzkoušejte jejich masovou i vegetariánskou variantu!

...dresingem, je považované za americkou klasiku. Název sice nese podle města Hamburk, ale s ... přístavem toho má společného jen velmi málo. Své "narozeniny" slaví tento báječný a populární ... připojit tak, že si hamburger připravíte doma.   Bezesporu patří k nejoblíbenějším jídlům v USA ... a oblibu si hamburger získal takřka po celém světě. V Oxfordském slovníku se uvádí, že jako jídlo byl ... Walla Walla ve státě Washington, a to v roce 1889. Jaká byla cesta hamburgeru k celosvětové ... popularitě? Masová placka z Hamburku Jak napovídá sám název pokrmu, ... existuje zde spojitost s německým městem Hamburk. Právě v jeho okolí se v 19. století chovaly krávy ... a lokální maso mělo vysokou kvalitu. Prodávalo se mleté, lehce okořeněné a vytvarované ... do placičky. Jak se dostalo až za moře?  V 19. století se do Ameriky stěhovali evropští ... včetně těch německých, za vidinou lepšího života. A sebou vezli nejen své rodiny, ale i kulturu, ... zvyky a tradiční pokrmy. Placka z mletého hovězího byla běžnou stravou ... ale právě v Americe byla povýšena na další level.  Rychlá strava pro dělníky Opečené mleté maso ... se stravovat co nejrychleji a nejefektivněji. A tak se zrodil nápad vložit maso do pečiva a ... přidat rovnou i přílohy. Bylo to praktické a jak se později ukázalo, i ... velmi inovativní. Kdo přišel s touto ideou jako první se vedou ... spory. Jisté ale je, že už na přelomu století byl ... hamburger považován za americkou klasiku.  Masový či zeleninový? Hamburger lze zakoupit v ... větší požitek, ten si pokrm může připravit doma. Receptů je mnoho, stačí si jen vybrat! Pro ... je základním kamenem úspěchu výběr kvalitního masa. Pak už stačí jen zvolit tu správnou zeleninu a je ... prakticky hotovo.  Bezmasé varianty hamburgeru se zpravidla ... jsou černé nebo červené fazole, čočka nebo cizrna. Maso však lze nahradit i cuketou, květákem nebo ... například houbami. ...

Houbová směs na topinku
Uložit recept!
recepty
recepty

Houbová směs na topinku

Houbová směs na topinku je v sezóně lesních hub skvělá varianta na smaženici....

Rychlé bramborové placky
Uložit recept!
recepty
recepty

Rychlé bramborové placky

...placky jsou vítanou přílohou ke všem pečeným masům. Pokud maso zrovna nemusíte, chutnají i samotné,...

Husí stehna na medu
Uložit recept!
recepty
recepty

Husí stehna na medu

...na svatého Martina může husa chutnat. Maso této drůbeže je u nás hodně opomíjené a to ... je škoda. Sice má vyšší obsah tuku, ale i s tím se dá v ... kuchyni pracovat. Vyzkoušejte husí stehna na medu...

Sýr halloumi vás svojí přeludnou existencí nepřestane okouzlovat
Uložit recept!
článek
článek

Sýr halloumi vás svojí přeludnou existencí nepřestane okouzlovat

...to také znáte. Něco vypadá, chutná a stojí stejně jako například... (doplňte podle libosti), ale skutečnost je ... úplně jiná. Přesně tohle se vám může stát v případě sýru ... halloumi. Konzistence, struktura a chuť vám do chuťových ... promítnou paradox – je to sýr, není to sýr. Samozřejmě že ano, ale díky tomu, že se při ... vrže, budete nadlouho tímto paradoxem ohromováni. Nehledě na to, že na sýr halloumi existuje ... nepřeberné množství receptů. Typickým receptem je například saganaki, sýr ... se dochutí citronovou šťávou a mletým bílým pepřem. Pojďme si tedy tento sýr/nesýr představit. ... co na večeři, určitě sáhněte po sýru halloumi. Patří totiž k tomu nejzajímavějšímu, na co můžete ... v prodejně narazit. Je prostě velmi netradiční a originální. ... Konzistence – i po zahřátí tuhá, struktura – masová, chuť – jemně slaná, připomínající mozzarellu ... nebo jadel, zvuk na skus – vrzavý. Zkrátka a dobře, sýr halloumi si vaši pozornost ... určitě zaslouží. Sýr, či nesýr, to je otázka: je důstojnější ... Řecka, Libanonu, Sýrie a potom dál do celého světa. K ovčímu mléku jako k hlavní surovině se postupem ... času přidalo i mléko kozí či kravské. Jedná se o bílý, někdy lehce zašedlý sýr, s ... kompaktní pružnou konzistencí. Chuťově je lehce slaný, což je jeho dominantní ... složka. Tím pádem je to sýr, který lze výborně kombinovat ... s mnoha přísadami. Budete se divit, ale bude vás nutit ukrojit si ... další a další kousek. A kdybyste sýr ochutnávali poslepu, možná ani ... nepoznáte, že jde o běžný sýr. Ovšem až tepelnou úpravou sýr halloumi získává ty ... pravé grády. Výroba sýru halloumi Dříve se připravoval ... výhradně z ovčího mléka. Nicméně ne vždy byla po ruce ovce plná mléka, a ... se začal vyrábět i z kravského nebo kozího mléka. Mléko s tučností kolem 3 % se zakysá s ... zákysem, přidá se 0,1 až 0,2 % termofilní kultury. Ta pomáhá k rychlejšímu prokysání. Sýr halloumi ... 32 stupňů a doba srážení je průměrně 35 minut. Následně se sýřena nakrájí na malé kousky, které ... se vloží do velké vany a lehce se zalisují. Vytvoří se větší hmota, která se krájí na čtverce. Po pečlivém prokysání, které trvá zhruba 2,5 ... se paří v syrovátce teplé mezi 80 a 85 stupni. Kousky sýra nejprve klesnou na dno vany, aby po ... půl hodině začaly vyplouvat na hladinu. Kousky, které zůstanou na dně, jsou kyselé a ... rozbředlé a vyhazují se. Následně po nařezání do patřičných tvarů se vloží ... sýr halloumi nasaje svoji nezaměnitelnou chuť. Sýr halloumi se kamarádí s kdekým Velký kamarád ... se kterým se přátelství stalo opravdu pevným. Nepotřebujete k tomu žádné grilovací desky, ... papiloty nebo alobaly. Ogrilovaný sýr halloumi se pěkně vyjímá s otisky ... kdy vytváří na jinak bílém sýru elegantní linie. Sýr je sám o sobě slaný, a tak nepotřebuje ... dosolovat. Kdyby se vám zdál slaný příliš, namočte jej na ... chvíli do mléka. Máta patří k favoritům ingrediencí, které můžete ... setkat v místě původu tohoto sýra, a to s melounem. Zde více než kde jinde platí – fantazii se meze ... nekladou. Sýr halloumi je navíc tak akorát tučný, takže ... té správné linie můžou v pozornosti polevit. Grilovaný halloumi spolu s grilovanou zeleninou ... navíc vytváří nutričně velmi vyvážený celek. Kde dostat sýr halloumi Bohužel sýr halloumi ... k základnímu zboží, které najdete v každém obchodě. Jedna z variant je nákup on-line přes internetové ... obchody nebo specializované e-shopy. Nicméně světlé zítřky se na obzoru zatřpytily. ... sýr halloumi vyrábět a aktuálně je k mání v Makru. I přes to, že jde o fungl novou výrobu, je jeho ... kvalita fantastická. Snadno se připravuje a je levný. Seznamte se, Joe...

Kuchyně ve středověku – co všechno se jedlo a pilo ve 14. století
Uložit recept!
článek
článek

Kuchyně ve středověku – co všechno se jedlo a pilo ve 14. století

...ale i aspekty běžného života tehdejšího člověka. Jednou z atraktivních, zajímavých a všech lidí se ... témat je jistě stravování středověkého člověka. A není to jenom proto, že tento věk vnímáme tak ... předsudky (středověk = zima, hlad a smrt). Prostě otázka, co jedl Karel IV., je sice trochu ... ale o to je zajímavější a na odpověď překvapivá. Pojďme se tedy podívat na to, jak se jedlo dříve ... se změnilo vnímání toho, co je a co není přípustné. V 17. a 18. století v období baroka na stůl ... patřila tato jídla. Vedle rafinovaných pokrmů vyšších kruhů jako ... brambory, plněný kapoun a hlavně nejrůznější kaše. Pilo se pivo, víno, destiláty… a mošty. Podíváme ... stravovacích návyků i jistých kuriozit. Gastronomie 14. století představuje zajímavou ... etapu emancipace člověka nad zvířetem v něm. Přežití versus požitek V tehdejší době, do ... tom, ke které společenské třídě se člověk počítal. Jinak se jedlo na císařském dvoře, jinak mezi ... šlechtici a jinak jedli poddaní. Z hlediska používaných surovin panoval velký ... který byl považován jako naprosto exkluzivní zboží. (Podobně jako to v budoucnosti bude například ... tuňák.) Místo cukru se používal med nebo ovoce. Z masa se konzumovalo téměř vše, co běhalo v ... tehdejších lesích nebo plavalo v tehdejších vodách. K tomu ovšem také logicky patřila konzumace bobrů ... vran či veverek. Mňam. Při slavnostních příležitostech se podávali ... zajíci, srnci a divoké kachny. Častější bylo na stole maso hovězí, vepřové bylo ... zpracováváno spíše do jelit a jitrnic. Tehdy daleko více než teď se jedly ryby – siven, ... se vyskytovaly v početných rybnících a řekách. Polévka neměla dnešní konzistenci, ale byla o ... dost hustší tak, aby spolehlivě zasytila. Mezi oblíbené patřila například semenečná polévka ... z ořechů a křenu, pivní polévka a mandlová polévka. Zdaleka nejběžnějším pokrmem byly kaše, velmi ... třeba syrná (recept viz níže), žitná, jáhlová. Karel IV. jako už římský císař měl pár ... toho, co jedl nejvýznamnější muž tehdejší doby. Byly to nadívaná štika s mandlovou nádivkou, ... kapří maso doplněné bylinkami, kořením a zeleninou. Mezi další oblíbené pokrmy Karla IV. patřily ... hustá masová polévka, ragú z dušeného masa, masové krokety, ... zajíci, koroptve, veverky nebo prasečí ouška. Cukr a koření z pytlíku? I když se ve ... cukrem, tak sladká jídla byla velmi oblíbená. Typický dezert pro dané období byla jáhlová ... vermuže (recept viz níže). Jednalo se o jáhlovou kaši ochucenou medem a ... ovocem. Dále si středověcí lidé rádi pochutnávali pokrmu ... medu, rozinek, sádla a šlehačky na dochucení. Z toho se vytvořila homole, která se ještě polila ... medem. Koření tehdy představovalo luxusní zboží, a proto ... jídla bylo lze označit z dnešního pohledu za mdlá. Pouze nejvyšší vrstvy mohly díky koření zakoušet ... bohatost chutí. Nemnoha obchodními cestami z dalekých krajů se k ... pepř, skořice, šafrán, muškátový oříšek a také sůl. Nápoje v středověku Pití nebo ucucávání vody, ... to známe dnes, ve středověku nepřipadalo v úvahu. Málokdo si totiž troufl napít se z rybníka nebo ... byl pro středověkého člověka smrtelným nebezpečím. Fígl převařené vody zbavené všech bakterií byl ... se vyznáme v rozdílu mezi šestou a sedmou dimenzí. A proto se pilo hlavně nefiltrované pivo, víno, ... plodů, které rostly kolem (hruškovice, ořechovice). Víno se pilo díky Karlovi, neboť pocházejíce z ... Burgundska vinnou révu do Čech přivezl. Jako nealkoholický nápoj sloužily mošty (jablečný ... , z teplých nápojů se pak oblibě těšila melta. Hygiena a technika přípravy Asi těžko bychom v ... tehdejší době hledali vodovod nebo kanalizaci. Nároky na hygienu byly nepoměrně menší než dnes. ... pouze vyšší vrstvy při jídle používaly lžíci. Jinak se jedlo rukama jak z dřevěných misek, tak ... stříbrných podnosů. Jídlo bylo poživatelné, dokud nezapáchalo. Zvíře ... v nás – co se sníst dalo, to se snědlo.Smažená jídla se tehdy vyskytovala pouze výjimečně ... a dusilo, dále se potraviny sušily a nakládaly. Povětšinou se jedlo dvakrát denně – v poledně a ... se soumrakem. Heslo dne byla střídmost. A i díky tomu lze označit tehdejší stravování za ... vyváženější a zdravější, než je tomu dnes. Hrách vlaský v homoli300 g hrachu přes noc ... namočte, uvařte a propasírujte. Do takto připraveného hrachu vmíchejte 200 g medu ... a 100 g rozinek. Z hrachové směsi zalévané rozpuštěným sádlem (300 g) tvarujte ... malé homole. Na talíři možno přelít šlehačkou či medem. ... se, kombinace ingrediencí je překvapivě chutná. Syrná kaše250 g tučného tvarohu rozdrobte se 150 ... g obilné krupice. 200 g másla a připravený tvaroh s krupicí ... rozmíchejte ve vodě a pomalu vařte. Na talíři polijte medem a nesolte. Jáhlová...

Hummus
Uložit recept!
recepty
recepty

Hummus

...na Středním východě, kde se podává například s plackami, ale i v našich končinách je pasta z cizrny a ... sezamu stále populárnější. Obsahuje velké množství bílkovin, minerály, je ... a skvěle funguje jako dip nebo pomazánka na chleba....

Chilli Con Carne
Uložit recept!
recepty
recepty

Chilli Con Carne

...oběd nebo večere pro milovníky ostřejších jídel. Pokud nepoužíváme fazole z plechovky tak si je ... den předem namočíme. Nařízneme rajčata a spaříme. Spařená rajčata ... oloupeme a nakrájíme nadrobno. Ohřejeme si vývar. Připravíme si cibuli a ... česnek. Česnek nakrájíme na tenké plátky. Cibuli nakrájíme nadrobno. Připravíme si ... hlubší pánev a rozehřejeme v ní olej. Do pánve nasypeme cibuli a smažíme dozlatova. ... Dále přidáme nakrájený česnek a mleté maso. Restujeme dokud nebude maso opečené, musí se ... rozpadat na malé kousky. Dále přidáme rajčata a fazole, krátkou dobu ... smažíme. Přidáme polovinu připraveného vývaru. Osolíme, opepříme a přidáme chilli, vše dle ... vlastní chuti. Pánev přiklopíme poklicí a dusíme. Občas ... promícháme a dolíváme vývar. Dusíme dokud nebudou fazole měkké. Nakrájíme ... a červenou papriku najemno a přidáme do pánve. Dusíme dokud nemáme požadovanou hutnou ... i kukuřičnou moukou s vodou, ale není to nutné). Podáváme s chlebem, kukuřičnými plackami nebo ... s rýží. Dobrou chuť...

Kuře Vindaloo
Uložit recept!
recepty
recepty

Kuře Vindaloo

...je vynikající, avšak je určené pouze pro otrlé. Je to jedno z nejpálivěštích jídel, které zvládne...

Kuře Tandoori
Uložit recept!
recepty
recepty

Kuře Tandoori

...vyzkoušet tento tradiční recept na pečené kuře. Kuře se přes noc marinuje ve směsi jogurtu a ... maso krásně jemné a šťavnaté s křupavou kurčičkou. Kuře tandoori Vás jistě překvapí jednoduchou ... přípravou. Dá se konzumovat ihned po upečení, ale skvěle ... chutná také druhý den, klidně i studené.Můžete ho podávat s rýží Basmati....

Indické zeleninové Sabdží
Uložit recept!
recepty
recepty

Indické zeleninové Sabdží

...toto tradiční jídlo byste měli doma vyzkoušet. Můžete na něj použít veškerou sezónní zeleninu ... měsíce června. Vypadá to komplikovaně, ale není a toto jídlo si ... velmi zamilujete. Podávejte s čerstvě nasekaným koriandrem a...

Škvarkové placky podle mé babičky
Uložit recept!
recepty
recepty

Škvarkové placky podle mé babičky

...škvarkovými plackami mám spojený podzim, kdy na ně vždycky dostanu ... velkou chuť. Zakousnout se do placky plné křupavých škvarků je ... na tento báječný pokrm jsem získala od babičky....

Pečené vepřové koleno
Uložit recept!
recepty
recepty

Pečené vepřové koleno

...ale i v létě, kdy dodává sílu například vodákům. Do měkka upečené koleno, které se rozplývá na ... s různými druhy hořčice a nastrouhaným křenem. K zapití nesmí samozřejmě chybět džbánek piva, v...

Italská plněná cuketa
Uložit recept!
recepty
recepty

Italská plněná cuketa

...plněná cuketa je lehké jídlo k obědu nebo k večeři. Můžeme ho doplnit dobrým italským stolním vínem a ... určitě si skvěle pochutnáme. Připravíme si nejprve náplň. Ve vyšší pánvi ... nakrájenou na kostičky a nadrobno nasekanou cibuli.Restujeme dokud cibule nezměkne a nezačíná ... hnědnout. Nyní přidáme italskou klobásu, ze které jsme ... sloupli kůži a pokrájeli ji na malá kolečka. Přidáme i utřený česnek a za stálého míchání ... smažíme vše asi 4 minuty. Zasypeme moukou, přidáme cukr, oregano a chilli ... koření a ještě krátce osmahneme. Teď přilijeme víno, vývar, přidáme bobkový list a ... pokrájená rajčata. Přivedeme k varu a vaříme vše asi tak 35 minut. ... Občas promícháme. Když je masová náplň hotová, odstraníme z ní bobkový list a ... necháme ji zchladnout. Mezitím si připravíme sýrovou omáčku. V hrnci ... se silným dnem rozpustíme máslo a přisypeme mouku. Mouku jen krátce osmahneme a pak přilijeme mléko. Za stálého míchání přivedeme k varu a vaříme 5 ... minut. Pak přidáme parmezán a vaříme 1 až 2 minuty, ... dokud se sýr neroztaví. Hrnec s omáčkou odstraníme z plotny, opepříme a ... osolíme podle chuti. Hotovou omáčku zatím pokryjeme fólií, aby ... nevznikl škraloup. Trouba musí být předehřátá na 180 stupňů. ... a položíme na plech vyložený pečící folií. Aby se cukety neklopily, na spodní části je lehce ... seřízneme. Masovou směsí každou cuketu naplníme a navrch nalijeme sýrovou ... omáčku. Úplně nahoru pak položíme na plátky nakrájenou ... mozzarellu. Plech vložíme do středu trouby a pečeme 60 až ... 70 minut. Hotové zapečené cukety necháme trochu zchladnout...

Pečený kančí hřbet
Uložit recept!
recepty
recepty

Pečený kančí hřbet

...kančí hřbet můžeme doplnit švestkovou omáčkou a bramborovými noky. Nebo dušeným zelím a bramborovými knedlíky...

Švestouka
Uložit recept!
recepty
recepty

Švestouka

...s omáčkou z povidel, vína a koření, podávané s bramborovými špalíčky...

Karbanátky s jablkem pečené v troubě
Uložit recept!
recepty
recepty

Karbanátky s jablkem pečené v troubě

...s jablkem pečené v troubě jsou vláčné a jemné. Podáváme je třeba s bramborovými hranolky...

Vepřový prejt
Uložit recept!
recepty
recepty

Vepřový prejt

...prejt si lehce připravíte sami doma. Se zelím a bramborovými knedlíky bude chutnat skvěle. Foto:Wikimedia...

Vepřové výpečky
Uložit recept!
recepty
recepty

Vepřové výpečky

...výpečky podávejte třeba s bramborovými knedlíky. A k tomu můžete přidat dušený čerstvý špenát....

Kuře na čínský způsob
Uložit recept!
recepty
recepty

Kuře na čínský způsob

...je jednoduchá a pikantní příprava kuřecího masa. Podávejte s rýží. A nebo s bramborovými hranolky,...

Vepřová kýta ořech
Uložit recept!
recepty
recepty

Vepřová kýta ořech

...libové maso, které můžete připravit mnoha způsoby. Třeba s omáčkou podle tohoto receptu...

Pečené brokolicové karbanátky
Uložit recept!
recepty
recepty

Pečené brokolicové karbanátky

...s bramborovou kaší politou rozpuštěným máslem. Nebo, kdo to má raději, s bramborovými hranolky a...

Jemný smetanový špenát
Uložit recept!
recepty
recepty

Jemný smetanový špenát

...špenát je skvělou přílohou hlavně k pečeným masům. Lahodné a chutné zeleninové jídlo, podávané třeba ... s bramborovými knedlíky a vepřovou panenkou, může být vítaným ... nedělním obědem. Nejprve necháme rozmrazit špenát, slijeme z ... vodu a necháme ji v hustém cedníku odkapat. Ve vyšší pánvi rozpustíme máslo a osmahneme na ... něm nadrobno nakrájenou cibulku až zesklovatí. Pak přidáme smetanu, muškátový oříšek, trochu ... osolíme a opepříme. Přivedeme k varu, snížíme teplotu a zvolna vaříme ... asi 3 minuty. Nyní do pánve nasypeme nastrouhaný sýr, ... odkapaný rozmrazený špenát a vše dobře promícháme. Pánev zakryjeme pokličkou, směs přivedeme k varu ... teplotě a za občasného míchání asi 8 až 1O minut. Hotový smetanový špenát ještě podle potřeby...

Rychlá sýrová omáčka
Uložit recept!
recepty
recepty

Rychlá sýrová omáčka

...pokud nestíháte a potřebe připravit rychlou večeři. Nejprve v kastrůlku necháme rozpustit máslo, ... poté přidáme mouku a uděláme světlou jíšku. Jakmile začně jíška hnědnout tak přilijeme mléko ... a mícháme dokud se s jišou nespojí. Následně přidáme sýr, bylinky a sůl, česnek a ... pepř. Prohřejeme aby se sýr rozpostil a spojil. Rychlou sýrovou omáčkou podávané s těstovinamy ... nebo bramborovými noky...

Pečená kachna
Uložit recept!
recepty
recepty

Pečená kachna

...lahůdka, musíme si ale dát s její přípravou na čas. Důležitá je doba pečení a ta bývá kolem 4 až 5 ... hodin. Ale rozhodně to stojí za to. Kachnu pečlivě omyjeme a osušíme. Do kůže na ... povrchu i zevnitř vetřeme sůl. Necháme chvíli odležet. Troubu předehřejeme na ... 220 stupňů. Kachnu vložíme do pekáče s dobře těsnícím ... víkem. Ještě před tím ji z obou stran posypeme celým ... kmínem. Položíme ji prsíčky dolů a podlijeme 1 dcl vody. ... ji a teplotu trouby snížíme na 100 stupňů. Pečeme kachnu asi 2,5 hodiny, pak ji obrátíme na ... záda a pečeme další 2 hodiny. Po této době sundáme víko, kachnu dobře ... teplotu na 200 stupňů a asi 20 minut dopékáme. Kachna na kmínu je nejlepší s houskovými či bramborovými knedlíky a s červeným zelím...

Koprová omáčka s vařenými vejci
Uložit recept!
recepty
recepty

Koprová omáčka s vařenými vejci

...s vařenými brambory, nebo i s houskovými knedlíky. A chutnat nám bude třeba i s bramborovými noky...

Rychlé přírodní kotlety
Uložit recept!
recepty
recepty

Rychlé přírodní kotlety

...přírodní kotlety podáváme s bramborovými hranolky a čerstvou zeleninou, nebo s bramborovou ... kaší. Je to rychlé, jednoduché a oblíbené jídlo...

Kotlety v marinádě
Uložit recept!
recepty
recepty

Kotlety v marinádě

...v marinádě jsou pikantní a nejlépe chutnají s bramborovými hranolky. Naložíme si je den předem a pak už...

Vepřová játra na grilu
Uložit recept!
recepty
recepty

Vepřová játra na grilu

...na grilu podáváme s pečenými brambory, nebo s bramborovými hranolky a tatarskou omáčkou. Místo tatarské...

Staročeský králík
Uložit recept!
recepty
recepty

Staročeský králík

...králíka můžeme podávat s domácími bramborovými knedlíky. Další přílohou může být dušené červené...

Kuřecí filety se zeleninou
Uložit recept!
recepty
recepty

Kuřecí filety se zeleninou

...chvilce hotový, to je přesně on. Tento jednoduchý oběd. Ideálně, pokud si k němu ... upečete na plátky nakrájené, osolené brambory....

Králík pečený na zelí
Uložit recept!
recepty
recepty

Králík pečený na zelí

...pečený na zelí můžeme podávat třeba s bramborovými knedlíky. Ale i houskový knedlík by se jako...

Hledejte dál

Když nikde, tak na internetu budou Houbovo masová směs s bramborovými plackami . recepty



×