Ravioli se špenátem a ricottou v krémové rajčatové omáčce
...lepek čas odvést svoji práci, a výsledné těsto bylo pěkné a pružné, tak akorát k jeho zpracování....
Co bylo dříve vejce nebo slepice?
...Koneckonců i my sami pocházíme z vejce. Co bylo dříve vejce nebo slepice? Přestože nám dnes tato ... Jak poznám, že jsou vejce z klecových chovů? Kde bylo vejce sneseno, zjistíte snadno podle označení na...
Jak na to, aby bylo grilování co nejzdravější
...odstraníme. Neméně důležité je i to, aby nebylo maso uvnitř syrové, ale dobře propečené. Velmi...
Vydatný hovězí guláš v holandské troubě
...hovězí maso se vaří v troubě asi 2 hodiny, aby bylo křehké a velmi aromatické. Toto vydatné dušené ... všech chutí a poskytne dostatek času, aby maso bylo křehké a chutné! Existuje mnoho způsobů...
Vánočka
...s rozinkami posypané plátky mandlí by to pak nebylo ono. Vánočka je zkrátka symbolem Vánoc. Proč tomu ... Její příprava si žádala určité rituály, které bylo nutné striktně dodržovat. Když hospodyňka sladké ... vánoček pro koledníky a hosty. Na vesnicích bylo zvykem, že první vánočku vždy pekl sám hospodář a...
Vaječný likér
...anglie. Základem onoho historického likéru bylo víno, nebo pivo spojené se smetanou a vejcem, ... které bylo ochucené cukrem a zahuštěné trochou ovsa, nebo...
Jak se jedlo za první republiky
...zato lidé nižších vrstev konzumovali to, co bylo po ruce a co se popřípadě dalo vypěstovat. V ... stravovacích návyků, tak opak je pravdou. Bylo-li po ruce políčko a nějaký ten dobytek,...
Jaká byla péče o děti před 200 lety – žádný luxus
...se také kapal horký vosk na bříško dítěte. Cílem bylo rychlé prohřátí oblasti solar plexu. Potom se ... bába několikrát plivla. V některých domácnostech bylo zvykem pojmenovávat novorozence po svém zemřelém...
Francouzský cibulový koláč
...dortové formy rozprostřeme těsto tak, aby bylo na okrajích asi 2 cm zvednuté. Potřeme ho...
Hovězí Stroganoff
...listem, novým kořením a nechával zapéct. To bylo něco neskutečně dobrého...
Jednoduché vafle
...Tak začínáme s Vaflemi. Ropzpusťte máslo tak, aby bylo úplně tekuté. Rozšlehejte ve velké míse...
Kuchyně ve středověku – co všechno se jedlo a pilo ve 14. století
...podávali zajíci, srnci a divoké kachny. Častější bylo na stole maso hovězí, vepřové bylo zpracováváno ... tehdy představovalo luxusní zboží, a proto jídla bylo lze označit z dnešního pohledu za mdlá. Pouze ... byly nepoměrně menší než dnes. Slovo příbor bylo neznámé, pouze vyšší vrstvy při jídle používaly ... z dřevěných misek, tak stříbrných podnosů. Jídlo bylo poživatelné, dokud nezapáchalo. Zvíře v nás – co...
Kniha Staropražská kuchařka – klasické recepty ze staré Prahy
...pečínkou, ale bez knedlíků! O několik let později bylo všechno jinak. Teprve ve druhé polovině 19. ... čaji v českých domácnostech delší dobu, než tomu bylo u kávy. Nejspíš proto, že čaj byl dlouho...
Dýňový koláč
...a nakrájené máslo. Pořádně promíchámé aby bylo těsto kvalitní. Rozválíme těsto a vložíme do...
Minidortíčky s kořením kardamom
...smetanu. Lehce metlou zašleháme do těsta aby bylo jemné a hladké. Troubu předehřejeme na 180...
Dušené maso s brambory po španělsku
...rajčatový kečup a trochu vody, jen tak, aby bylo maso zakryté. Přivedeme k varu a 5 minut povaříme...
Vše o víně, co by jste měli znát
...víno z Habánských sektů Cuvée Jacob Hutter, které bylo představeno v roce 2013 a skládá se z Tramínu ... z jaké odrůdy je vyrobeno, kde se pěstovalo a jak bylo zpracováno. Stejně tak i každý člověk má jiné ... se mohou považovat pouze ta vína, ve kterých bylo minimálně 15 kg cukru na 100 litrů moštu. Tato ... by se mohla rozšířit hniloba a plísně a víno by bylo nepitelné. Usušené hrozny, které vypadají spíše...
Jsou jáhly součástí vašeho jídelníčku?
...se jedná o zrníčka prosa setého, které k nám bylo dovezeno při velkém stěhování národů z Asie. ... Původně bylo vyšlechtěno na území Mongolska a Číny. U nás se ... mu také dařilo a proso bylo tak běžnou součástí jídelníčku našich prababiček ... proto jsou vhodné při redukční dietě. Jak již bylo zmíněno, nejsou alergenní, jelikož neobsahují...
Kuřecí nudličky
...za stálého míchání restujeme. Jen tak dlouho, aby bylo maso uvnitř hotové, ale aby se nevysušilo....
Kuře na paprice se smetanou
...osolené porce kuřete a zalijeme vývarem tak, aby bylo kuře ponořené. Přidáme nové koření a pod...
Roštěnky z hovězího masa
Roštěnky z hovězího masa jsou oblíbeným jídlem a na našem stole je vídáme poměrně často. Příprava je jednoduchá a s kva...
Nahlédněte s námi do historie vánočního cukroví…
...měšťanské cukroví Ještě na konci 19. století bylo cukroví poměrně luxusní záležitostí, kterou si ... Místo cukru venkované používali med, kterého bylo dostatek. Až ve 20. století se začaly péct různé ... cukroví v prvním adventním týdnu. Podle pověr bylo důležité si dávat pozor na přípravu těsta a ... sušeného ovoce, strouhaného perníku a ořechů. To bylo možná inspirací pro vánoční perníčky. První...
Kdy začal čas? Juliánský a gregoriánský kalendář
...prvního jarního úplňku. Prostě průšvih jako hrom. Bylo potřeba jarní rovnodennost usadit do 21. března, ... jak bylo schváleno na Nikajském koncilu v roce 325. Úkolu...
Rajčatový salát s divokými bylinkami
...zahradě nebo na louce. Ale dbejte na to, aby to bylo v čistém prostředí, které není kontaminované....
Zelený konopný chléb
...jednou se musí začít. Dbejte na to, aby droždí bylo čerstvé, to je základ...
Kuřecí řízky trochu jinak
Kuřecí řízky trochu jinak jsou křehké a pikantní. Můžete použít kukuřičnou nebo jinou bezlepkovou mouku a můžete jimi poh...
Svíčková na smetaně
Když se řekne Svíčková na smetaně, každý na jazyku ucítí tu jemnou a lahodnou chuť kořenové zeleniny, dochucené smetanou....
Ovocný kompot s rebarborou
...ovocný kompot s rebarborou. Pamatujete si, jak bylo dříve samozřejmé, podávat k nedělnímu obědu...
Středomořský melounový salát s medovou zálivkou
...by to bylo za léto bez pojídání melounu? Nemusíte ho však...
Kuřecí prsa s křupavým červeným zelím
Kuřecí prsa s křupavým červeným zelím si můžeme upéci jako rychlý oběd. ...
Základní recept na tvarohové těsto
Základní recept na tvarohové těsto použijte při pečení sladkých i slaných koláčů, taštiček a jiného pečiva. Je to velmi j...
Uzená kroupová polévka
Uzená kroupová polévka je jako stvořená pro chladné zimní večery. Nejen že vám zažene hlad, ale také krásně zahřeje....
Pečený bůček
Pečený bůček můžeme jíst i za studena. Nakrájíme ho na plátky a s čerstvým pečivem a naloženou okurkou bude všem chutnat....
Krkonošské kyselo
Kyselo není nic jiného, než odvar z čerstvých nebo sušených hub zahuštěný chlebovým kváskem. Chuť a energetickou hodnotu ...
Low carb jogurtový chléb
Přinášíme recept na nízkosacharidové pečivo bez klasické mouky. Pokud plánujete hubnout do plavek, nízkosacharidová dieta...
Světlý bezlepkový chléb
Světlý bezlepkový chléb si upečete bez problémů doma v troubě. A bude chutnat možná víc než ten pšeničný kupovaný....
Hovězí maso ve smetanové omáčce
Hovězí maso ve smetanové omáčce je jemné a lahodné jídlo. Záleží na výběru vhodného hovězího masa. Je-li z mladého kusu,...
Slaný koláč se špenátem a sýrem
Slaný koláč se špenátem a sýrem je velmi jednoduchá a rychlá večeře. Nebo malé zakousnutí ke sklence dobrého vína....
Kimchi
Pokud jste ještě o tomto chutném zázraku plném vitamínů a probiotik neslyšeli je na čase to změnit. Tato korejská special...
Kvašáky
Kvašáky jsou pikantní a rychlou variantou nakládaných okurek. Použijte na ně přerostlé okurky nakládačky....
Grilované kuřecí plátky v jogurtové marinádě
...jogurt v marinádě pomůže tomu, aby bylo maso křehké. Postačí k němu přidat olej, který...
Domácí cider
Cider je v zásadě jablečné víno, alkoholický nápoj odpovídající obsahem alkoholu dvanácti- až třináctistupňovému pivu. Ci...
Míchaný kompot
Míchaný kompot bude vítanou pochoutkou za zimních chladných dní. Voňavé ovoce skoro jako čerstvě utržené ze zahrádky....
Česnekové kuře
Parádní česnekové kuře se hodí na stůl každý den v týdnu. Svojí nenáročností na přípravu a malým množstvím surovin vám př...
Bavorské vdolky
Potěšte se na podzim bavorskými vdolečky. Na podzim jsou nějaké ty kalorie povoleny a tak si dopřejte tuto tradiční delik...
Těstoviny s kuřetem a sýrovou omáčkou Alfrédo
Tyto těstoviny s omáčkou a kuřetem si oblíbí především děti. Výborná sýrová omáčka, která se lepí na těstoviny, a k tomu ...
Hovězí líčka podle Pohlreicha
Hovězí líčka podle Pohlreicha jsou jídlo pro labužníky. Jemné, dlouho pečené maso chutná skvěle. Přílohou bývá bramborová...
Pravé italské parmazánové rizoto
Každý z nás, co někdy pokoušel zdánlivě jednoduchý recept na klasické rizoto, tedy tradiční severoitalský rýžový pokrm, n...
Quacamole
...nebo chili papričkou. Stěžejní však je, aby bylo avokádo zralé, tedy nahnědlé a měkké....
Hledejte dál
Když nikde, tak na internetu budou Bylo recepty